»Alzheimerjeva bolezen je epidemija našega časa,« pove iz izkušenj Štefka Lukič Zlobec, predsednica Spominčice, slovenskega združenja za pomoč pri demenci. Čeprav zdravila ne poznamo, lahko s pravočasno diagnozo, zdravljenjem in ozaveščanjem javnosti znatno pripomoremo h kakovosti življenja bolnikov in njihovih svojcev.

»Poleg tega, da je demenca najbolj razširjena, je tudi najdražja bolezen na tem svetu, saj lahko traja tudi dvajset let. Bolnik je pri vsakodnevnih opravilih kmalu popolnoma odvisen od pomoči drugih, oskrba bolnika pa zato postane finančno breme tako za družino kot državo,« pojasnjuje Lukič-Zlobčeva in doda, da alzheimerjeva bolezen predstavlja ogromno breme zdravstvenih blagajn po vsem svetu.

Prijaznost namesto prepira

Demenca se začne neopazno in počasi, zato je zelo pomembno poznavanje njenih prvih znakov. Po izkušnjah naše sogovornice svojci povedo, da so se, dokler niso izvedeli za diagnozo, na začetku z bolniki kregali, saj so jih venomer spraševali eno in isto. »Če je diagnoza postavljena, vemo, kako se do bolnika obnašati in na kakšen način komunicirati z njim,« pojasnjuje naša sogovornica in poudarja, da je v odnosu z bolniki, ki imajo alzheimerjevo bolezen, potrebna velika mera potrpežljivosti in prijaznosti.

Bolniki čutijo do konca, tudi ko ne znajo več izražati svojih čustev. Možganske funkcije jim počasi slabijo, zato imajo vedno več težav pri vsakdanjem življenju – pri komuniciranju, prehranjevanju, na koncu pa se začnejo zapirati sami vase. Težko je tudi tistim, ki za bolnika skrbijo, predvsem bližnjim. »Za enega bolnika skrbijo trije ali štirje ljudje in če vemo, da za alzheimerjem v Sloveniji trpi okoli trideset tisoč ljudi, dejanske posledice bolezni čuti več kot sto tisoč Slovencev,« je opozorila Lukič-Zlobčeva.

Izmenjava izkušenj, destigmatizacija in ozaveščanje so pri demenci trenutno ključnega pomena, zato bo jutri, na svetovni dan alzheimerjeve bolezni, društvo Spominčica organiziralo Sprehod za spomin v Ljubljani in po drugih slovenskih krajih. V Ljubljani se bodo začeli zbirati ob 10. uri na ploščadi pred Moderno galerijo. Sprehajali se bodo pod geslom »Ljubljana, demenci prijazno mesto«. Spominčica sicer organizira več akcij za ozaveščanje o demenci, med drugimi tudi dobro obiskane Alzheimer cafeje.ep