V primerjavi z lanskim letom se poletna turistična sezona na Bovškem končuje s 15-odstotnim izpadom prihodka, kar turistični delavci pripisujejo predvsem slabemu vremenu. »Če pustimo ob strani zaprt hotel Kanin, je letošnje slabo vreme res edini razlog za slabše rezultate, saj smo največji primanjkljaj pridelali v kampih, kjer dejansko ni alternative. Po dveh ali treh dneh bivanja v šotoru, na katerega dežuje, bo pač večina gostov odšla drugam,« zatrjuje Janko Humar, direktor Lokalne turistične organizacije (LTO) Bovec.

Hotel Alp, ki so ga lastniki pozimi prav tako zaprli, je v času poletne sezone odprl svoja vrata. Zasebni ponudniki apartmajev in sob večjega povpraševanja na račun zaprtih hotelov ne beležijo. »Večji problem je dejstvo, da se nam z zapiranjem velikih hotelov zmanjšuje dostop do organiziranega turističnega trga, saj nimamo več primernih kapacitet za velike organizatorje potovanj, avtobusarje in večja poslovna srečanja. Dejansko smo odvisni od sicer zaželenih individualnih obiskovalcev, ki pa tudi prej odidejo ali jih sploh ni, če je vreme slabo, medtem ko paketni gostje ostajajo,« še pravi Humar.

Pri ceni bo ključno tudi vprašanje škode na napravah

Dolina Soče ostaja daleč najpomembnejša športna destinacija, aktivnosti v naravi pa glavni motiv za prihod v dolino. Med enim takšnih obiskov v Bovcu se je nad kaninskim pogorjem navdušil solastnik ruskega podjetja Ilev Inženiring, ki se je julija letos na javni dražbi potegovalo za nakup podjetja ATC Kanin v stečaju. Izklicna cena 1,98 milijona evrov, ki so jo postavili ločitveni upniki za premoženje našega edinega visokogorskega smučišča, se je Rusom zdela previsoka. Stečajna upraviteljica Nataša Gibičar je odstopila od dražbe, ko se je cena spustila na 1,14 milijona evrov, Ilev Inženiring pa je ni sprejel.

»Še vedno smo zainteresirani za nakup in čakamo na razpis druge javne dražbe, ki smo ga pričakovali v začetku septembra, a ga še ni bilo. Že v osnovi smo nasprotovali cenitvi, ker ni upoštevala škode, ki jo je na napravah povzročila zima. Naša stranka je pred dražbo položila 100.000 evrov varščine,« pojasnjuje odvetnik Jernej Kos iz odvetniške pisarne Carmen Dobnikar, kjer zastopajo potencialnega ruskega kupca.

Ilev Inženiring ima tri lastnike, med katerimi je gradbeni inženir, ki se je med večkratnim turističnim obiskom Bovca resno začel zanimati za nakup kaninskega smučišča. Sicer naj bi sodeloval pri gradnji objektov med zadnjimi olimpijskimi igrami v Sočiju in naj bi dobro poznal tovrsten posel. Po neuradnih informacijah je Ilev Inženiring še vedno edini resnejši interesent za nakup ATC Kanin. Ob tem Kos poudarja: »Upniki se morajo zavedati, da zneski ne bodo veliki in je treba realno pogledati na stroške, na splošno korist in poslovni izračun. Naprave na smučišču namreč niso v stanju, da bi jih lahko kupili in zagnali.«

Kot pojasnjuje stečajna upraviteljica Gibičarjeva, se je eden od ločitvenih upnikov, med katerimi je največji Hypo Leasing, pritožil, zato je morala predlog o prodaji dopolniti, sodišče pa dodatnega sklepa še ni izdalo. Je pa Gibičarjeva potrdila, da lahko pride do spremembe predlagane cene.

Poleti največ Nemcev

Namesto na zimsko sezono bodo turistični delavci v Posočju torej še naprej stavili na dobre rezultate letne sezone, ki v športne agencije privabi predvsem ljubitelje raftanja, soteskanja, kajakaštva, kolesarjenja in pohodništva. Samo letošnje poletje so Bovec obiskali turisti 35 različnih nacionalnosti. Največ je bilo Nemcev, sledijo domači gostje, Čehi, Nizozemci in Avstrijci. Italijani so šele na petem mestu.

Poletje so v Posočju sklenili s sporazumom treh posoških občin – Bovec, Kobarid, Tolmin – in sprejetim odlokom, ki bo izenačil pogoje za opravljanje gospodarske dejavnosti na reki Soči tako za domače kot tuje agencije. »Spremembe začnejo veljati z novim letom, zato verjamem, da se bodo stvari postavile na bolj pravo mesto,« je optimističen Humar.

Po novem odloku bodo morala vsa podjetja, ki nameravajo na reki Soči opravljati gospodarsko dejavnost, plačati pavšalni znesek v višini 3500 evrov. Letnih dovolilnic za plovbo ne bo več, bodo pa na voljo dnevne dovolilnice po ceni 50 evrov.