V partnerstvu s turizmom

Po besedah vršilke dolžnosti direktorice zavoda Simone Zupančič ta po finančni plati posluje pozitivno, nadaljnji razvoj ter še boljši izkoristek razpoložljivih površin pa vidijo v razvijanju športnega turizma, pri čemer velike upe polagajo na partnerstvo z bližnjimi Termami Čatež, ki razpolaga z odličnimi prenočitvenimi zmogljivostmi in drugimi programi za dobro počutje športnikov, zavod pa s potrebnimi športnimi igrišči. »S termami smo po izčrpnih pogajanjih podpisali pogodbo o sodelovanju, s katero si je Zavod za šport Brežice pripravil odlično izhodišče za oblikovanje športnih paketov, ki bodo dobrodošli za obe partnerski strani. Ne skrivamo, da želimo v naše okolje privabiti športnike z vsega sveta,« pravi Zupančičeva.

V Brežicah so na nogometnem stadionu že gostili nogometna moštva iz Hrvaške in Katarja, Crveno zvezdo iz Srbije, Rabotnički iz Makedonije ter ljubljansko Olimpijo in prav vsi so bili navdušeni nad kakovostjo travnatih površin. V športni dvorani so gostovali malonogometni reprezentanci Francije in Slovenije ter rokometni klubi iz Savdske Arabije, Omana in Bahrajna, ki so del svojih priprav izvedli tudi v dobovski dvorani. Zupančičeva možnosti za izrabo prostih kapacitet dvorane vidi tudi v sodelovanju z zdravstveno zavarovalnico, ciljne skupine pa predstavljajo tudi upokojenci, rekreativci ter matere z majhnimi otroki.

Dvorana zamaka

V zavodu se seveda srečujejo tudi s takšnimi in drugačnimi težavami. Ena je predvsem tehnične narave, saj zidovi nove brežiške športne dvorane ob vsakem večjem deževju močno zamakajo, na stenah so vidne številne razpoke. Ker se gradbeno podjetje Begrad iz Novega mesta nahaja v resnih preživetvenih težavah, del stroškov za odpravljanje težav pokrivajo z unovčevanjem bančnih garancij.

Pred dnevi se je zaradi pisanja člana brežiškega atletskega kluba Jana Lokarja, objavljenega v enem od lokalnih elektronskih medijev, zaiskrilo med zavodom in domačim atletskim klubom. Lokar je namreč med opisovanjem težav pri uporabi objektov in plačevanju uporabnin navedel domnevo, da si ljudje na vodilnih mestih, ki postavljajo tarife, polnijo lastne žepe. Predstavniki atletskega kluba so se po pogovoru z vodstvom zavoda sicer ogradili od zapisanih obtožb, javno jih pa kljub temu niso preklicali. Zupančičeva je objavljen zapis označila kot nekorekten in žaljiv, pri čemer je postregla s podatkom, da so v začetku njenega mandata dosegli 15-odstotno znižanje cen uporabe športnih površin.

Širša brežiška javnost je pričakovala tudi epilog zgodbe o poslovanju dolgoletnega prvega direktorja zavoda Cirila Kolešnika (zavod je vodil od ustanovitve leta 1996 do začetka lanskega leta), ki naj bi ga bremenili celo sumi kaznivih dejanj, povezanih z vodenjem in kadrovanjem pri vodenju zavoda. Toda na občini se za kazenski pregon proti Kolešniku niso odločili.