Na novo se je ta teden formirala tudi družina v parlamentu. Ko so v četrtek potrjevali glavo družine, skratka ko so s kislimi obrazi in nasmehi ustoličili Mira Cerarja in njegovo ministrsko ekipo, smo slišali kopico nasvetov, ki so jih delili stari in novi člani družine. Od tega, da se od moraliziranja ne da živeti, da naj mu bo jasno, da je glava družine le za kratek čas, do tega, da so mu vsi po vrsti, od Združene levice do SDS, predlagali, naj vlada s trdo roko. Franc Trček mu je predlagal, naj vse lobije v družini čim prej spravi pod nadzor, saj bo sicer gotov. Gospodo, ki je obula prevelike ministrske čevlje, pa pozval, naj brez pompa po nekaj mesecih lepo spoka in prizna, da ni kos nalogi. Še bolj slikovit je bil stari maček Vinko Gorenak, ki se je zatekel v simboliko in primerjave. Glavi družine je predlagal, da si kupi meter. Tisti pravi, trdi, neelastični in vse meri z njim. Najboljši bi bil stari šolski leseni meter. Jasno, saj se včasih ni uporabljal za merjenje, temveč bolj za šeškanje. Ironično pri tem je, da mu to predlaga Vinko, ki je v svoji profesionalni karieri simbolno meter zamenjal za pendrek.

Glava družine Miro je stoično prenašal vse dobrohotne napotke preostalih članov skregane družine. Za njim pa simbolno ves čas gasilni aparat. Branil gospodo, obljubljal nove čase in pri tem ostal miren. Kot da mu je jasno, da je glava družine le začasna funkcija. Če se v Kmetiji menjajo vsak teden, se bodo v politiki pač menjavali vsako leto. Vsaj do takrat, ko se iz Dolenjske vrne edini pravi poglavar družine, ki je začasno na službeni poti. Edini, ki ve, da je treba družino voditi s trdo roko. Disciplinirano. Brez možnosti, da se vsak usaja, trobi neumnosti ter vleče v svojo stran.

V eno smer trobi tudi nacionalka. Potem ko se je otresla nadležne možne glave družine Nataše Pirc Musar, so se lepo dobili v ljubljanskih Križankah in si priredili fešto. Slovensko popevko. Vsi odgovorni v prvi vrsti in vse nagrade v roke tistih, ki so v incestnem razmerju z nacionalko. Glava družine Marko Filli je na odru celo duhovičil. Saj veste, najbolje je, če je glava družine smešen. Smešen zaradi tistega, kar reče, ali smešen zato, ker se mu vsi smejijo. Na nacionalki je od nekdaj veljalo nepisano pravilo, da je treba o šefih zbijati šale.

Kar pa ne velja za šov Gostilna išče šefa. Tam bodo vsi na vse pretege hvalili Bineta kot glavo družine. In Binetu je to počasi že stopilo v glavo. V konceptu družine je najhuje, če poglavar misli, da je nezamenljiv. Prej ali slej gre na službeno pot...