IIHF je spremenila sistem tekmovanja v kvalifikacijah za olimpijske igre leta 2018, ki bodo v korejskem Pjeongčangu. Osem reprezentanc bo na zimske olimpijske igre uvrščenih neposredno, kriterij pa je svetovna lestvica IIHF. Upoštevali bodo razvrstitev po koncu svetovnega prvenstva naslednje leto na Češkem. Slovenija trenutno na tej lestvici zaseda 14. mesto, za teoretično uvrstitev na osmo pa bi se morala na tekmovanju v Ostravi in Pragi spustiti v boj za medalje.

IIHF je nekoliko popustila tudi pri kriteriju neposredne uvrstitve države gostiteljice. Na igre v Pjeongčangu je tako neposredno uvrščena tudi Južna Koreja kot prirediteljica iger. Doslej je sicer veljalo pravilo, da mora biti država organizatorka uvrščena najmanj na 18. mesto lestvice IIHF, Južna Koreja pa je trenutno šele 23.

Prvi krog kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah bo na sporedu med 2. in 8. novembrom 2015, na njem se bodo pomerile reprezentance, ki so na lestvici IIHF uvrščene med 27. in 38. mestom. Te bodo uvrščene v tri različne skupine, v drugi krog pa bodo napredovale zmagovalke posameznih skupin. Pridružile se bodo reprezentancam, ki so uvrščene med 18. in 26. mestom, turnirji treh skupin pa bodo med 11. in 14. februarjem leta 2016.

Zadnje sito pred uvrstitvijo na olimpijske igre bo po novem na sporedu med 25. in 28. avgustom leta 2016. Ob zmagovalkah drugega kroga bodo na treh turnirjih sodelovale še reprezentance, ki bodo na lestvici IIHF uvrščene med devetim in 17. mestom.

IIHF je določila tudi sodnike, ki bodo sodili na SP elitne skupine v Pragi in Ostravi. Med njimi ni nobenega slovenskega predstavnika.