Li Na, ki se lahko pohvali tako z zmago na Roland Garrosu (2011) kot na OP Avstralije (2014), se je za slovo od teniških igrišč odločila zaradi poškodbe kolena, ki jo pesti že dalj časa in ji onemogoča, da na tekmah nastopi vrhunsko pripravljena.

»Odločitev, da odložim lopar, se je zdela mnogo težja kot zmaga na sedmih zaporednih srečanjih pod žgočim avstralskim soncem. Rabila sem sedem mučnih mesecev, da sem končno spoznala, da zaradi kroničnih poškodb ne bom nikoli igrala na tako vrhunski ravni kot nekoč. Odločitev, da zapustim šport, je pravilna tako zame kot mojo družino,« je na svoji facebook strani zapisala Najeva.

Teniško igralko, ki se je letos februarja na lestvici WTA povzpela celo do drugega mesta, poškodba kolena pesti že zelo dolgo časa, prav zaradi nje pa je tudi izpustila letošnji US Open v New Yorku. »Večina ljudi, ki spremlja tenis, ve, da so mojo kariero zaznamovale težave z desnim kolenom. Črni trak, ki ga nosim na kolenu, ko stopim na igrišče, je postal moj zaščitni znak. In čeprav trak dopolnjuje mojo teniško podobo, so mi težave s kolenom nemalokrat krojile življenje. Po štirih operacija in na stotine injekcijah, me telo prosi, da preneham,« je še dejala 32-letnica.

Vzornica tako na kot izven igrišč

Na novico so se že odzvali pri kitajski teniški zvezi, kjer so dejali, da odločitev njihove najboljše igralke razumejo in spoštujejo. »Li Na se zahvaljujemo za strast in ponos ter za vse blesteče trenutke, ki jih je v času svoje tekmovalne kariere podarila kitajskemu tenisu.«

Od izjemne športnice so se poslovile tudi nekatere njene stanovske kolegice. Caroline Wozniacki je med drugim zapisala: »Li Na je ena najbolj duhovitih in prijaznih igralk na touru! Izvrstna tekmica in vzornica tako na igrišču kot izven njega! Pogrešali te bomo!!. Danes se pričenja novo razburljivo poglavje!«