"Cilj je proizvesti zdravilo za izjemno resne bolezni, kot je multipla skleroza, ali za lajšanje bolečin," je na novinarski konferenci povedala ministrica za zdravje Beatrice Lorenzin. "Projekt nima ne ideološke ne kulturne vrednosti, je zgolj v korist bolnim," je poudarila.

Obrambna ministrica Roberta Pinotti pa je poudarila, da so medicinske sposobnosti italijanske vojske pogosto podcenjene. "V Firencah imamo vse, kar je potrebno za začetek proizvodnje," je dejala.

V okviru projekta naj bi letno proizvedli med 80 in 100 kilogramov aktivne sestavine marihuane za uporabo v zdravilih. "Gram uvožene aktivne sestavine stane 15 evrov. Prepričani smo, da bodo lokalno pridelana zdravila davkoplačevalce stala manj kot polovico vsote, ki jo plačujejo sedaj," je še povedala Lorenzinova.

Farmacevtska tovarna italijanske vojske sicer že sedaj proizvaja več zdravil, kozmetičnih sredstev in celo alkoholne pijače.

Tokratni projekt gojenja marihuane v zdravstvene namene je prvi v Italiji, ki je sicer uporabo marihuane v te namene legalizirala v začetku 90. let minulega stoletja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.