Po besedah organizatorjev koncertna turneja s svojim utečenim programom dela odkriva, spodbuja in promovira nove ustvarjalne presežke domače alternativne glasbene produkcije. »Je izjemno uveljavljena oblika predstavljanja nove glasbene produkcije, ki ob intenzivni medijski podpori postavlja idealno platformo za nadaljnji razvoj vzhajajočih glasbenih ustvarjalcev.« Bistvo Klubskega maratona je tako v tem, da omogoči prodor še neuveljavljenim alternativnim glasbenim skupinam, ki ob ustvarjalnosti, svežini in originalnosti izkazujejo jasne obete in ambicije za nadaljnji ustvarjalni razvoj.

Kot so povedali organizatorji, predstavljajo letošnji maratonci osvežujočo in čilo okrepitev na glasbenih frontah – hipnagogičen lo-fi kantavtor 12 je še bolj poseben kot njegovo ime, eksperimentalni elektroakustiki Akami imajo fascinantno suveren popoidni odklon, tehnoidni temačnež Skeletonium pa manipulira sam generični skelet plesnih muzik. Medtem ko si avdiovizualni cvrčalci Your Gay Thoughts ter indie rockerji Koala Voice pridobivajo zavidljiv koncertni renome že pred pričetkom turneje, so HillbillyWithAChainsaw sveže namešana visokooktanska žagarija, ki je narejena naravnost za na oder.

Nabor letos prijavljenih bendov je bil ravno dovolj velik in kakovosten, da lahko organizatorji suvereno stojijo za našim izborom šestih maratoncev. »Kulturni boj tako imenovane alternative torej nikakor ne bi smel biti le reaktiven, nasprotno – še kako se kaže potreba po kulturni ekspanziji.« nr