Zgodba »Skrivnostne izginule pogodbe Smučarske zveze Slovenije«, o kateri smo v Dnevniku na podlagi letnega poročila SZS revizorjev KPMG pisali včeraj, razkriva nove podrobnosti. V včerajšnjem članku smo napisali, da je revizijska družba Deloitte predlani pripravila predlog sanacije akumulirane izgube in reprogramiranja dolgov, na podlagi katerega naj bi Smučarska zveza Slovenije v nekaj letih splezala na zeleno vejo, a so se rdeče številke še povečale. Včeraj nas je prijazno poklicala nekdanja direktorica SZS Barbara Kürner Čad in povedala, da Deloitte pri tej zadevi nima nobene zveze.

Glede na dejstvo, da je na vseh 53 straneh dokumenta, ki ga hranimo v uredništvu, znak Deloitte, je bilo začudenje precejšnje. Znak se pojavlja tudi na prvi strani dokumenta z dne 9. oktobra 2012, poleg treh podpisnikov, in sicer Barbare Kürner Čad, tedanje direktorice SZS, Andraža Kopača, tedanjega poslovnega direktorja SZS, in Katje Gril, tedanje vodje finančno-računovodske službe. Skupno vsem trem podpisnikom je torej tedanji, kar je poleg pridevnikov nekdanji, bivši... ena najpogostejših besed na SZS v zadnjih petih letih.

»Ko je postal predsednik smučarske zveze Tomaž Lovše, je na zvezo pripeljal novo revizijsko družbo. Ali je te dokumente podpisal Lovše ali moj predhodnik Matija Vojsk, ne vem, v vsakem primeru so bili podpisani pred mojim prihodom v Podutik. Deloitte so kot revizorji delno sponzorirali Smučarsko zvezo Slovenije, kar pomeni, da so bile njihove storitve cenejše, kot bi bile sicer. Na dokumentu, ki ga imate, je šlo za dogovorjeno reklamo, poleg tega pa so imeli kot sponzorji nekaj ugodnosti, denimo v obliki vstopnic za Planico,« je pojasnila Barbara Kürner Čad. Na vprašanje, da je bil dokument z žigom revizijske družbe Deloitte vsaj navzven videti precej bolj verodostojen, kot se je izkazal zgolj s tremi podpisniki, je nekdanja direktorica odgovorila: »Omenjeni predlog sanacije akumulirane izgube in reprogramiranja dolgov je bil na izvršilnem odboru podprt z aplavzom.«

Nekdanjemu vodstvu SZS gre v nos, da naj se trenutna oblast na SZS ne bi dovolj potrudila, da bi bilo zadnje revizorsko poročilo KPMG pozitivno. Tudi v preteklosti naj bi bilo iskanje pogodb večkrat problematično, kar je posledica pogostega menjavanja zaposlenih v skupnih službah SZS. Toda na koncu naj bi se s skrajnimi močmi in iznajdljivostjo vse našlo, medtem ko naj sedanjemu direktorju Juriju Žureju to ne bi bilo v interesu. Prav Žurej je tisti, ki je v zadnjih dneh deležen precejšnjih kritik. Eden od razlogov se skriva v tem, da so začeli na SZS pospešeno čistiti »podedovane grehe« preteklosti, v kateri se prepozna veliko nekdanjih vpletenih.

»Poslovnih pogodb in poslovnih odnosov ne bom komentiral. S partnerji Smučarske zveze Slovenije imamo dobre odnose in si jih želimo imeti tudi v prihodnosti. Najprej moramo pomesti pred lastnim pragom in to tudi delamo. Kar zadeva očitke na račun mojega dela, obstajajo na smučarski zvezi nadzorne institucije,« je včeraj odgovoril Jurij Žurej ter nadaljeval: »Po mojem mnenju je v tem trenutku najpomembnejše, da imamo pripravljeno vse, kar je od nas zahtevala revizijska družba KPMG. Naredili smo arhive, zagnali proces vpisa v zemljiško knjigo kranjske skakalnice. Takšnih očitkov, kot smo jih bili deležni, ne bi smeli več dobiti. Z veseljem pa lahko tudi povem, da redno plačujemo vse obroke kreditov, plače zaposlenim ter davke državi in tako mora biti tudi vnaprej. Imamo sicer težave z likvidnostjo, kot jih ima veliko društev in podjetij, a menim, da smo na pravi poti.«