Na VN Montreala v Kanadi pred dnevi je znova dokazal, da izgovori o utrujenosti, slabi pripravljenosti ali nemotiviranosti ne držijo vode glede izgovorov. Trmoglavi in svojeglavi Špile se te dni doma verjetno nasmiha raznim debatam na spletnih forumih, češ v kakšnem pomenu sta se selektorja, novi ali stari Martin Hvastija, ali morda kateri od sicer maloštevilnih funkcionarjev Kolesarske zveze Slovenije, zamerila Prekmurcu, da ostaja neomajen. Ne je pri Špilaku – ne. Zadnja leta ne nastopa tudi na državnih prvenstvih. Letos je njegova Katjuša vozila na dirki Po Sloveniji brez njega. No, zdi se, da je bila Slovenija zanj dobra zgolj takrat, ko je dobival plačo kot zaposleni športnik v Slovenski vojski.

A pustimo to, Špilak ali Sagan, vseeno, kot je rekel selektor Gorazd Štangelj. Vsa debata je po svoje tudi dobra. Dviga pozornost pred začetkom svetovnega prvenstva. Kajti vsaka mala aferica mora imeti osrednjo osebnost. Najbolje je, da je zvezdnik. Če bi namesto Špilaka tekla debata o neizboru 18-letnega Žiga Ručigaja, celo vodilnega v Pokalu Slovenije (2. Mugerli, 3. Roglič), ki iz nerazumljivih razlogov ni dobil zaupanja selektorja mlajših članov Martina Hvastije, bi to zanimalo le ozek krog poznavalcev.

Teme izbor pa seveda še ni konec. Selektor Štangelj je še pred eno zahtevno odločitvijo. Potem ko je Grega Bole osvojil drugo mesto na italijanski enodnevni dirki Pokal Agostoni, je Blejec, čeprav sam želi pokazati še boljšo formo, že dokazal, da je vreden zaupanja za šesterico in da bo nekdo drug moral v vlogo rezervista. Je Matej Mohorič, dvojni zaporedni svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani, vreden te rezerve? Debata se lahko začne. Zanimivo bo. Že v nedeljo se bosta v Ponferradi na ekipnem prvenstvu klubskih zasedb pomerili ženska šesterica BTC City Ljubljana in moška Adria Mobil. To pa je kolesarska liga prvakov.