»Ne moremo si privoščiti, da bi bila velika dvorana namenjena zgolj kinopredstavam, zato nameravamo vgraditi izvlečne tribune z oblazinjenimi stoli. Te se zlahka pospravijo, dvorana pa bo tako primerna tudi za koncerte, razne nastope in za vadbo,« pojasnjuje Nejc Zemljak, vodja oddelka za prostor, investicije, gospodarske javne službe in premoženjske zadeve na Občini Kočevje. Dotrajani kočevski kino z napol uničenimi sedeži (kar jih je ostalo) se že več kot desetletje ni mogel primerjati z ostalimi kinodvoranami in ni privabljal občinstva. Zato so v Kočevju poleti uvedli kino na prostem. Medtem ko so zadnje kinopredstave v dotrajani stavbi pritegnile le po deset ljudi, redkokdaj več, si je projekcije na prostem ogledalo tudi po 150 ljudi. Zato so že pred več leti večino sedežev v kinu odstranili, dvorano pa so si podajala različna društva. Nazadnje so v njej vadile zgolj še kočevske mažoretke, prostor so uporabljali tudi člani Srbskega kulturno-umetniškega društva.

Projekt dve leti čakal v predalu

Projekt obnove kočevskega kina v večnamenski kulturni center je sicer star že dve leti. Občina je za obnovo sprva nameravala odšteti 750.000 evrov, pri čemer bi polovico denarja dobila s posojilom, kar pa ni bilo niti malo všeč kočevski opoziciji. Kljub negodovanju je projekt zaradi pomanjkanja mladinskih prostorov dobil večinsko podporo v občinskem svetu, a je občinska uprava kmalu doživela hladen tuš.

Nobeno od gradbenih podjetij, ki se je prijavilo na razpis za rekonstrukcijo objekta, ni ponudilo nižje cene od milijona evrov. Zato so investicijski program popravili in se prijavili na razpis kulturnega ministrstva. Po neuspelem prvem razpisu je občina projekt maja prijavila še na razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter pred dnevi dobila sklep, da jim bodo odobrili financiranje v vrednosti 85 odstotkov upravičenih stroškov.

Čemu natančno bo namenjen večnamenski center za kulturne dejavnosti, še ni točno določeno. V kočevski občinski upravi zatrjujejo, da bodo program, vsebine in vodstvo določili do končanja obnove. Ker v Kočevju ni ne kulturnega doma, ne mladinskega središča, bo večnamenski center moral združiti oboje. »Skrite želje so ustvariti nekaj podobnega, kot je ljubljanski Kino Šiška,« pove Zemljak, a dodaja, da bo to zelo težko, predvsem zaradi financiranja.

Center bo moral voditi kreativen kader

»Meni se zdi pomembno predvsem, da  novo središče ne postane prostor, ki bo zgolj nudil logistične usluge raznim prireditvam ali pa le prostore nekaj društvom, kar ni sicer nič narobe, le kulturni center potem to ne bi bil.  Sodobni koncept kulturnih domov, centrov, ali kakor koli se že imenujejo, je v osnovi dinamičen in kreativen in tak mora biti tudi kader. Edino tako bo stavba vsebinsko živela, kar bo pritegnilo tudi ljudi,« meni Sašo Koprivec,  predsednik komisije za izdelavo kulturne strategije.

Izbrano gradbeno podjetje (kar je bil pogoj na razpisu ministrstva) bo  prerazporedilo sedanje neizkoriščene prostore, porušilo prizidke, zgradilo stranski vhod in vgradilo dvigalo. Dotrajano kinodvorano bodo preuredili v 171 kvadratnih metrov veliko večnamensko dvorano, v pritličju pa bo tudi lokal. V nadstropju bo poleg projektorske kabine še manjša predavalnica in pet pisarn.