"Imate izjemne športnike in ekipe v različnih športih. Neverjetno je, kako je lahko tako majhen narod uspešen v športu v mednarodnem merilu. Imate veliko dobitnikov odličij v različnih športih. Sam najbolje poznam atletiko in v zahtevni svetovni konkurenci ste zelo uspešni. Imate izjemno športno tradicijo in zelo uspešen model razvoja športa, ki ga velja posnemati," je dejal podpredsednik Mednarodne atletske zveze in član izvršnega odbora Mednarodnega olimpijskega komiteja. Bubka je med drugim osvojil šest zaporednih naslovov svetovnega prvaka, olimpijsko zlato medaljo, svetovni rekord pa je izboljšal petintridesetkrat, od tega sedemnajstkrat na prostem in osemnajstkrat v dvoranah. Prvi na svetu je preskočil 6,00 in 6,10 metra.

Po lanske obisku Slovenije se Bubka ponovno mudi v deželi pod Alpami. Sprejel ga je predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič, v naslednjih dnevih pa bo gost Atletske zveze Slovenije, ki bo med drugim v soboto pripravila prvo balkansko atletsko ekipno prvenstvo in kongres Balkanske atletske zveze.

Bubka je dejal, da je Ukrajina zaradi političnih in vojnih razmer na vzhodu države zašla v zelo težke razmere tudi v športu. Nacionalni olimpijski komite je zato spremenil način delovanja in veliko denarja usmeril v delovanje panožnih zvez, da se športniki in ekipe lahko sploh udeležijo tekmovanj, obenem pa tudi neposredno financira najemnine za stanovanja športnikom in trenerjem ter njihovim družinam, ki so se bili prisiljeni preseliti iz vojnih območij. "Pomaga pa nam tudi Mok in Evropski olimpijski komite. Zahvala vsem, ki nam pomagajo v teh težkih časih. Želimo, da bi ohranili športni duh v domovini na visoki ravni, zato organiziramo tudi športne kampe za otroke in mlade, ki so se morali preseliti drugam. Tako želimo, da bi prek športa promovirali vrednote solidarnosti in miru, da bi dosegli enotnost Ukrajine in naroda ter da bi ponovno prišli do miru," je dejal Bubka.

Pred desetimi dnevi je bil, tako kot Kocijančič, v Bakuju, kjer bodo prihodnje leto prve evropske olimpijske igre. "Ostale celine že imajo podobna tekmovanja. Pred dvema letoma smo sprejeli odločitev in prihodnje leto bomo imeli olimpijske igre v Azerbajdžanu. Baku je izjemno lepo mesto, tam so odlični in novi športni objekti. Prepričan sem, da bo prihodnje leto tam fantastičen dogodek in izjemen začetek evropskih olimpijskih iger. Menim, da moramo v prihodnosti bolj promovirati evropske športnike in evropski šport," je menil Bubka.

Sobotno prvo balkansko ekipno prvenstvo v atletiki, ki bo v Ljubljani, pa je pospremil z naslednjimi besedami: "Tovrstna tekmovanja v tako individualnem športu, kot je atletika, so zelo pomembna. Na njih je posebno vzdušje in ta koncept mi je zelo blizu. Tudi ljudje uživajo, ko vidijo na zaslonih stadiona, kako se spreminja vrstni red posameznih reprezentanc. To je drugačen pristop k atletiki. Atletika na olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih poteka na stadionih, lahko pa je tudi na mestnih ulicah in trgih. Tudi če so tekmovanja na teh za atletiko neobičajnih mestih, dosežki prav tako lahko štejejo za svetovne lestvice, svetovne ali nacionalne rekorde, če so tekmovališča pripravljen v skladu s pravili, obenem pa ta lep šport še bolj približamo ljudem."