Na azijskih igrah bosta reprezentanco Savdske Arabije zastopala 202 moška. Pri HRW menijo, da gre za diskriminatorno dejanje. "Dve leti po olimpijskih igrah v Londonu, je konec izgovorov. Savdska Arabija mora končati diskriminacijo proti ženskam in zagotoviti, da bodo lahko ženske tekmovale tako kot moški," je povedala direktorica HRW za Bližnji vzhod in Severno Afriko Sarah Leah Whitson.

"Preprečevanje, da bi na azijske igre poslali tudi ženske, pri nas vzbuja dvome zavezanosti Savdske Arabije, da bo končala diskriminacijo proti ženskam in jim dovolila tekmovati na prihodnjih mednarodnih tekmovanjih," je še dodala Whitsonova.

Na olimpijskih igrah v Londonu 2012 sta Savdsko Arabijo predstavljali dve predstavnici, tekačica na 800 metrov Sarah Attar in judoistka Wodjan Shahrkani.

Savdska Arabija je sicer znana po diskriminatorni politiki do žensk, saj je ženskam v tej arabski državi prepovedano voziti. Prav tako ne morejo dobiti potnega lista, se poročiti ali se izobraževati, če nimajo dovoljenja moškega skrbnika.

Katarci bistveno liberalnejši

Na drugi strani je reprezentanca Katarja na azijske igre poslala 260-člansko ekipo, v kateri bo rekordno število žensk. Nastopilo jih bo 55. "Katar se osredotoča na to, da damo možnost ženskam, da predstavljajo našo državo na velikih športnih dogodkih, kot je ta. Teh 55 tekmovalk ni tukaj zgolj zato, da predstavljajo našo državo, ampak, da se bodo borila za najvišja mesta," je povedal vodja delegacije Khalil Al Jaber.

Katar je na olimpijskih igrah v Londonu prav tako imel zgolj dve predstavnici. Njihova prva ženska na olimpijskih igrah Bahia Al Hamad bo v strelstvu poskušala osvojiti odličje na prihajajočih azijskih igrah.