Vodstvo lige se je znašlo pod udarom kritik pri obravnavi dveh razvpitih primerov. Najprej je ameriško javnost vznemiril zdaj nekdanji zvezdniški tekač ekipe Baltimore Ravens Ray Rice, ki je v dvigalu nekega kazinoja februarja letos tako močno udaril svojo, takrat še zaročenko, zdaj ženo, da je omedlela. Primer bi ostal neopažen, če ne bi posnetki nadzornih kamer zaokrožili v javnosti ter se znašli v tabloidih. Javnost je bila zgrožena še zlasti po drugem nazornem posnetku, tega so objavili avgusta, ki kaže tako udarec kot kasnejše dejanje, ko nasilnež vleče pretepeno in nezavestno žensko iz dvigala po hotelskem hodniku kot nekakšen kos mesa.

Rice si je najprej prislužil le dve tekmi suspenza, pod plazom kritik pa je bila liga prisiljena ukrepati in igralcu za vselej prepovedati ukvarjanje s profesionalnim nogometom, s plačnega seznama pa so Ricea izbrisali tudi v njegovem domačem klubu Ravens.

Kaj bodo rekli pokrovitelji?

Po podatkih revije Fortbes je povprečna vrednost 32 moštev, ki sodelujejo v ligi NFL, ocenjena na 1,43 milijarde dolarjev. Na vrhu lestvice je ekipa Dallas Cowboys, ki je vredna 3,2 milijarde dolarjev in je izenačena z evropskim nogometnim velikanom Barcelono, na vrhu najvrednejšega športnega kolektiva je sicer nogometno moštvo madridskega Reala v vrednosti 3,4 milijarde dolarjev. NFL bo le v letošnjem letu pobrala 5,1 milijarde dolarjev prihodkov samo iz naslova medijskih in televizijski pravic.

Za zdaj vsi največji pokrovitelji ostajajo zvesti komisarju lige NFL Rogerju Goodellu, čeprav so so v javnosti zaradi poskusov pometanja po preprogo sprožili pozivi za njegovo odstavitev. Po zadnjih razkritih primerih in zaradi ogorčenja javnosti pa so zaskrbljenost izrazili tudi pri hotelski verigi Marriott in pri obeh velikanih med proizvajalci pijač PepsiCo in Anheuser-Buschu.

Na plan prihaja vse več primerov nasilja zvezdnikov NFL

Podobno kot pri primeru Rice se je lige NFL najprej zelo sprenevedala, kako se odzvati na primera igralca moštva Carolina Panthers Grega Hardyja, ki je bil obsojen za napad na nekdanje dekle, in zvezdnika ekipe Minnesota Vikings Adriana Petersona, ki so ga obtožili fizičnega zlorabljanja štiriletnega sina. Tega je pretepel z vejo. Njuni ekipi se z igralcema pogajajo, da bi ju poslali na plačan dopust, dokler primera ne bosta rešena.

Z onstran Atlantika pa poročajo o novem primeru. Zaradi suma vpletenosti v družinsko nasilje je ekipa Arizona Cardinals na stranski tir postavila zvezdniškega tekača Jonathana Dwyerja, ki ga je v sredo aretirala policija zaradi dveh ločenih nasilnih incidentov. V prvem je bila žrtev 27-letna ženska, v drugem pa 18-mesečni dojenček, oba sta se zgodila zaporedoma julija v Phoenixu. Policija je Dwyerja priprla zaradi utemeljenega suma povzročitve hujše telesne poškodbe, zaradi napada, ki je imel za posledico manjšo poškodbo, zaradi dveh dejanj povzročitve gmotne škode in enega dejanje preprečitve uporabe telefona za nujni klic. V klubu so igralca nemudoma suspendirali in mu za nedoločen čas prepovedali udeležbo na vseh tekmah.