»Pričakujem, da bomo danes že imeli prvo sejo vlade in da se bomo na njej dogovorili o načinu dela in sodelovanja. Verjetno bomo odprli tudi kakšne teme, o katerih se bo treba dogovoriti, npr. glede drugega tira železniške proge Divača-Koper in takšnih projektov, ker vidimo, da so si tukaj stvari malo v nasprotju,« je Erjavec dejal v izjavi za medije pred začetkom seje DZ, na kateri bo imenovana 12. slovenska vlada.

Erjavec misli, da je šlo za lapsus

Erjavec meni, da je šlo pri Gašperšičevih izjavah na zaslišanju pred odborom DZ za infrastrukturo, okolje in prostor glede infrastrukturnih projektov za »lapsus, za pomanjkanje izkušenj pri delovanju v DZ«. »To je poseben način dela, zlasti takrat, ko te zaslišuje opozicija,« je dejal.

Gašperšič je na zaslišanju v DZ presenetil s stališčem, da drugega tira Divača-Koper, kot je zamišljen, glede na potrebe Luke Koper ne bomo potrebovali še najmanj naslednjih 30 ali 40 let. Podvomil je tudi, da bi morala biti gradnja avtocestnega odseka od Dražencev do mejnega prehoda Gruškovje prioriteta.

Njegova stališča so v javnosti sprožila burne odzive, zato se danes ob robu seje DZ ni mogel izogniti medijem. »Zavedamo se, da je razvoj Luke Koper izrednega pomena za Slovenijo, a v tem trenutku ocenjujemo, da drugi tir, kot je zamišljen, verjetno ne bo izvedljiv,« je dejal.

Posvetili se bodo izvedljivim rešitvam

Ob tem je zagotovil, da si bodo prizadevali izvesti vse ukrepe, ki bodo Luki Koper vsaj še naslednjih deset let omogočali razvoj. »Posvetili se bomo izvedljivim rešitvam, ki bi razvoj Luke Koper omogočili za deset let, če se bo pokazala možnost, da je drugi tir že zdaj možen in izvedljiv, pa bo tudi to prišlo na vrsto. Ampak ocenjujem, da v tem mandatu verjetno to ne bo možno,« je bil jasen.

Erjavčevih besed, da je šlo za lapsus, ni komentiral, je pa dejal, da bodo vsa ta vprašanja natančno proučili tudi v okviru priprave strategije razvoja prometne infrastrukture. »Tam bo vse natančno obdelano in videli bomo, kakšne so možnosti in kdaj bi drugi tir lahko prišel na vrsto,« je dejal.

Če bo finančna konstrukcija za investicijo v drugi tir zaprta, Gašperšič sicer ne vidi nobenih ovir za njeno izvedbo, prav tako za avtocestni odsek Draženci-Gruškovje, če bodo zanj zagotovljena evropska sredstva. »Zaenkrat imam informacije, da še ni tako,« je povedal skorajšnji infrastrukturni minister.

Pripravljen na pogovore in razlage

Gašperšič je na zaslišanju pred matičnim odborom dejal tudi, da se mu projekt tretje osi v takšni obliki, kot je zasnovan, ne zdi izvedljiv. Podobno je menil tudi danes. »Če bo možno zagotoviti evropska sredstva, se bomo o izvedbi lahko pogovarjali, a preden bi lahko karkoli naredili na tretji osi, bo treba rešiti težavne probleme pri umeščanju v prostor. Državni prostorski načrti še nikjer niso sprejeti. Ocenjujem, da je verjetno bolj smotrno, da se lotimo ukrepov na obstoječi trasi, ki bodo lahko prinesli neke rezultate,« je pojasnil.

Gašperšič, ki prihaja iz kvote SMC, je sicer redno v stikih s Cerarjem, s katerim se je pogovarjal tudi o njegovi viziji. »Kaj bo na seji vlade, ne vem, tega ne bi komentiral, vsekakor pa sem pripravljen na vse pogovore in razlage. Tukaj ne vidim nobenega problema,« je dejal.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je za STA ob robu seje DZ dejal, da se bodo o Gašperšičevih izjavah pogovorili tudi na vrhu koalicije, »da uskladimo, kaj so ministri govorili in kaj je zapisano v koalicijski pogodbi«. »Nekatere zadeve, ki jih je predstavil Gašperšič, enostavno ne držijo in niso zapisane v koalicijski pogodbi. Treba je biti malo bolj ambiciozen,« je dejal. Na vrhu koalicije, ki bo še sklican, bodo sicer govorili tudi o drugih temah, je dodal. Da so v SD zaradi Gašperšiča na nogah, danes sicer pišejo spletne Finance.

»Minister, ki bi že prvi dan dejal, da se ne da nič narediti«

Predsednik SDS Janez Janša pa je v izjavi za medije dejal, da je velika večina infrastrukturnih projektov, o katerih se govori že dolgo časa, nujnih za hitrejši razvoj in bolj enakomerne razmere za življenje ljudi v Sloveniji.

»To, da v tem trenutku ni sredstev v proračunu za takšne projekte, še ne pomeni, da bi se morala katerakoli vlada odpovedati ambicijam sprejemanju državnih prostorskih načrtov in umeščanju teh objektov v prostor, ker tudi to terja svoj čas, ne stane pa ravno veliko,« je dejal.

Spomnil je, da bo danes prisegla 12. slovenska vlada. »Doslej se pred matičnim odborom še nikoli ni predstavil minister brez kakršnihkoli ambicij, minister, ki bi že prvi dan dejal, da se ne da nič narediti,« je dodal.