»Kdor lahko teče, je v bistvu velik priviligiranec. Tega, da je tek življenjski luksuz, se navadno zavemo šele, ko zaradi poškodbe ne moremo več teči. Tekaške poškodbe pa niso redkost, saj lahko delamo napake pri najrazličnejših vidikih treninga. Tek se namreč zdi preprost le površnemu opazovalcu, v resnici pa je izjemno kompleksen, saj pri njem sodeluje tako rekoč celotno telo, ne nazadnje pa tudi dodatna oprema. Če sodelovanje ni usklajeno, tek ni več lepa melodija, ampak stokajoče šepanje,« opozarja Urban Praprotnik, učitelj športne vzgoje in tekaški trener.

Najpogostejše tekaške poškodbe

»Kadar hitro povečamo tedenske odmerke teka, se zelo pogosto pojavijo bolečine na zunanji strani bokov, na zunanji strani kolen ali na notranji strani goleni. Kadar več tečemo v klanec ali pa prvi dotik s tlemi s pete prehitro prenašamo na prednjo polovico stopala, se namreč poveča obremenitev mišic meč, ahilove tetive in stopalnih vezi, zato lahko ta tkiva preobremenimo in poškodujemo. Celo kadar zamenjamo obutev iz izrabljene v novo, zelo skrbno izbrano, se lahko poškodujemo. Naša noga je namreč vajena prejšnje obutve, vsaka sprememba, tudi na bolje, pa je sprememba in to zahteva postopnost. Vse spremembe je treba uvajati premišljeno, in ne na horuk,« je pojasnil Urban.

Kakšne copate obuti po poškodbi

Po poškodbi navadno potrebujemo veča časa, da ponovno pridobimo dobro kondicijo, zato je pomembno, da izberemo primerno obutev. Kakšno? »To je zelo odvisno od poškodbe. Če gre za poškodbo stopalnih kosti, potem vsekakor dobro oblazinjene. Če gre za težave s stopalno vezjo, plantarno fascio, potem je smiselno začasno uporabljati tekaške copate, ki so vzdolžno bolj čvrsti. Vsaka poškodba zahteva prilagoditve. Enkrat v obsegu treninga, drugič v načinu našega teka in tretjič tudi v bolj premišljeni izbiri obutve,« pravi izkušeni tekaški trener.

Varno in udobno tudi na maraton

Bliža se ljubljanski maraton in zanimalo nas je, koliko kilometrov naj pretečemo s copati, še preden bomo z njimi odtekli maraton. »Obuti moramo copate, ki jih bodo noge vajene. Več tekaških copat kot izmenično uporabljamo, bolj so naše noge privajene spremembam. Če eno leto ali dlje tečemo le v enih copatih, potem smo navadili stopalo na točno te copate in bo jih bo sprememba zmotila. Je pa res, da ko s copati pretečemo deset kilometrov, vemo, ali so dobri ali slabi. Če z njimi pretečemo dvajset kilometrov, lahko začutimo simpatijo. Ko pa z njimi pretečemo maraton, se vanje lahko zaljubimo ali pa spoznamo, da si nismo ravno usojeni,« je povedal Urban.