Revmatoidni artritis je kronična sistemska bolezen avtoimune narave, ki povzroča boleče vnetje in posledično poškodbo sklepov. Ključna pri zdravljenju revmatoidnega artritisa sta upočasnitev napredovanja bolezni in izboljšanje kakovosti življenja, zato sta zgodnja postavitev diagnoze in takojšen začetek zdravljenja izrednega pomena.

»Ko sem imel dve leti in pol, so mi postavili diagnozo juvenilnega revmatoidnega artritisa. Pri trinajstih letih se je bolezen pojavila v zelo močnem zagonu, leto kasneje pa so mi namestili plastičen kolk. Po tem se je bolezen nekoliko umirila, ponovno sem zaživel. Vendar je revma kaj kmalu spet pokazala svoje zobe. Pojavili so se neznosne bolečine, vročina, otekli sklepi, nisem se mogel premikati, nisem mogel hoditi.«

To je zgodba Aladarja Belca, ki je tegobe revme spoznal v dobesednem pomenu. Vendar gre za zgodbo s srečnim koncem, saj Aladar danes, kot pravi sam, živi povsem normalno življenje. Njegovo stanje se je bistveno izboljšalo po tistem, ko je začel dobivati biološka zdravila.

»Slovenija je na repu držav po številu revmatologov, zato imamo tudi ustrezno predolge čakalne dobe,« je pojasnil prof. dr. Matija Tomšič, predstojnik Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana, in dodal, da pri nas bolniki tako s hitro kot redno napotnico na pregled pri revmatologu čakajo približno eno leto. »Vendar imamo tudi tako imenovano urgentno revmatološko ambulanto, kamor lahko pridejo bolniki na pregled, brez čakanja«. V tej ambulanti na leto pregledajo več kot dva tisoč bolnikov.

Dostopnost bioloških zdravil pri nas dobra

Pomembna prelomnica v zdravljenju revmatoidnega artritisa se je zgodila že z uvedbo hitrega in intenzivnega zdravljenja z zdravili, ki vplivajo na imunski sistem in spreminjajo potek bolezni (imunomodulirajoča zdravila). Zelo pomembno je tudi redno spremljanje aktivnosti bolezni, vendar se veliko bolnikov na takšno zdravljenje ne odzove, težave pa se le še stopnjujejo.

Če zdravljenje s tradicionalnimi zdravili pri bolniku ne zaleže in če je bolezen v aktivnem stanju, se lahko zdravnik in bolnik skupaj odločita za zdravljenje z biološkimi zdravili. Včasih je bila posredi še zavarovalnica, ki je na podlagi točkovnega sistema odločala, kdo bo dobil ta draga zdravila, danes pa tega ni več. »Pri nas o načinu zdravljenja odločata izključno zdravnik in bolnik,« je pojasnil dr. Tomšič in dodal, da je s trenutno dostopnostjo bioloških zdravil zelo zadovoljen. Tako pa ni povsod, na Hrvaškem in v Srbiji se pri predpisovanju bioloških zdravil zdravniki soočajo z veliko ovirami.

Zdravila so, a žal nedostopna

»Na Hrvaškem je trenutno okoli tisoč bolnikov z revmatoidnim artritisom, ki dobivajo biološka zdravila, potrebovalo pa bi jih več kot štiri tisoč bolnikov,« je problematiko dostopnosti bioloških zdravil opisal mag. Frane Grubišić, predsednik Hrvaške lige proti revmatizmu. Poleg zapletenih predpisov in ostrih pogojev predpisa sodobnih zdravil se naši južni sosedi spopadajo tudi s primanjkljajem subspecialistov revmatologov, ki so tam edini, ki lahko takšno zdravilo bolnikom predpišejo.

Kljub širokemu spektru bioloških zdravil, ki so na voljo v Srbiji, je do njih zelo težko priti. Problem so predvsem omejena finančna sredstva, ki jih Republiški sklad za zdravstveno zavarovanje nameni za zdravljenje revmatičnih bolnikov. »Bolnikov, ki potrebujejo biološka zdravila, je veliko več kot zdravil, ki so dejansko na voljo,« je poudaril asist. dr. Predrag Ostojić, z Inštituta za revmatologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Beogradu in opozoril, da trenutno biološka zdravila dobivata zgolj dva odstotka bolnikov z revmatskimi obolenji.

Dr. Tomšič še opozarja, da »uvajanje bioloških zdravil sicer pomeni bistven neposreden strošek za zdravstveni sistem, vendar dolgoročno dosežemo njihovo kompenzacijo z manjšim številom bolniških odsotnosti, izostankov z delovnega mesta in predčasnih upokojitev.« Kar pa je najpomembneje, tako naši sogovorniki, biološka zdravila bolnikom vračajo življenje, saj trajno blažijo simptome bolezni, ustavljajo njen napredek in znatno izboljšajo kakovost bolnikovega življenja.