MOS Servis iz Rogaške Slatine je gazela, ki je bila nominirana za gazelo savinjsko-zasavske regije že lani. Podjetje, ustanovljeno leta 2006, je globalni ponudnik električne in mehanske montaže nove opreme, predelave in dograditve obstoječe opreme in vzdrževalnih del na različnih področjih, kot so transportna tehnika, robotika, procesna in aplikacijska tehnika, kovinske konstrukcije, prezračevalna oprema, logistična oprema na letališčih...

V letu 2013 je družba po prihodkih tretja med kar 474 slovenskimi podjetji te dejavnosti, peta po kapitalu in sredstvih ter deseta po dobičku. So 100-odstotno izvozno usmerjeno podjetje in trenutno sodelujejo s 15 različnimi nemškimi partnerji, ki delujejo na področju inženiringa in tehnoloških rešitev v proizvodnih procesih za podjetja iz avtomobilske in prehrambne industrije, ponudnikov logistične opreme za distribucijska središča in letališča. Danes zaposlujejo 122 ljudi.

Storitve opravljajo vse od Kanade in Severne Amerike ter Mehike, prek Evrope do Turčije, Izraela, Katarja, Savdske Arabije, JAR, Indonezije, Kitajske in Vietnama.

Med njihovimi kupci so Van der Lande, Voith, Eisenmann, Sturm Gruppe, MOLL Automatisierung, FEE Industrieautomation, Siemens, Schiller, Actenium-Cegelec. Skoraj ni proizvajalca v avtomobilski industriji, kjer ne bi opravljali storitev montaže. Med drugim so delali na letališčih Schiphol na Nizozemskem, v Katarju, Köbenhavnu, Jeddah in v Tel Avivu.

Kot eno svojih večjih referenc omenjajo projekt elektroinstalacije robotske linije s 400 roboti v VW-Zwickau. Zelo ponosni so na letošnjo pridobitev svojega do sedaj največjega projekta v Veliki Britaniji v skupni vrednosti 1,5 milijona evrov, kjer izvajajo tako mehansko kot tudi elektromontažo transportne tehnike v logističnem centru.

Leta 2010 so kot odgovor na krizo tudi razširili svojo dejavnost z mehanske na elektromontažo. Da bi zmanjšali upad prometa matičnega podjetja v Evropi, so v začetku leta 2009 ustanovili podjetje MOS Service LLC v ZDA in tako v tistem letu in letu 2010 večino storitev izvedli v Ameriki. Celoten posel ameriškega podjetja vodijo iz Slovenije, za kar je zadolžen Igor Kumer, poleg Petra in Branka Volovška eden ključnih mož poslovodstva in solastnik podjetja.

Njihova konkurenčna prednost je kakovostna storitev, odzivnost in fleksibilnost. Z uveljavitvijo standarda ISO 9001 v letu 2012 so med tujimi partnerji postali še bolj prepoznavni. Zelo dobro konkurirajo tudi večjim podjetjem, saj lahko v celoti izvedejo tudi večje projekte. Njihovi nemški partnerji kratico MOS razlagajo tudi kot Montage ohne Sorgen ali v prevodu Montaža brez skrbi.

Direktor Peter Volovšek za letos napoveduje sicer zmerno rast prihodkov, predvsem pa bodo še izboljšali kvaliteto svojega timskega delovanja v novih prostorih ter se še bolj posvetili dvigu kvalitete storitev in obvladovanju stroškov. V bližini Rogaške Slatine namreč gradijo lastno poslovno stavbo s skladiščnimi prostori. Svoje poslovanje želijo razširiti tudi v proizvodno dejavnost.

In kakšno bo podjetje MOS Servis v letu 2020? Volovšek poudarja, da ima vodstvo podjetja namen še naprej večino prometa ustvariti z industrijsko montažo. Ob tem pa upa, da jim bo uspelo najti strateškega partnerja za trajno vzpostavitev proizvodnje elementov transportne tehnike. Želja podjetja je prav tako v naslednjih letih razširiti svoje obstoječe delovanje na področju elektromontaž še na storitve industrijskega programiranja.