Splet ponuja najrazličnejše eliksirje dobrega počutja in spolne dejavnosti, ki vsebujejo »vsemogoče« bioidentične hormone. Uradna medicina opozarja, da gre pri tem za zavajajoče marketinške poteze, zdravnica Ivica Flis Smaka, specialistka fiziatrije z ameriško licenco iz »Anti-Aging & Regenerative Medicine« in licenco A4M za »Sexual Health«, pa pripisuje nadzorovani uporabi bioidentičnih hormonov obetavne možnosti. Trdi, da se njihova sestava razlikuje od sintetičnih hormonov in da so bioidentični hormoni po kemijski strukturi popolnoma enaki kot obstoječi hormoni v telesu. Zato so učinkovitejši pri ponovni vzpostavitvi hormonskega ravnovesja. Prav to pa ob ustrezni prehrani, zadostnem spanju in gibanju zagotavlja skladno postavo tudi ženskam po menopavzi, še dodaja.

Flis-Smakova pojasnjuje, da lahko preparate z bioidentičnimi hormoni dobimo le na zdravniški recept in samo v specializiranih lekarnah, ki imajo natančno določene protokole za izdelavo preparatov, ki jih individualno prilagodijo vsakemu uporabniku posebej. Ti preparati so v obliki krem ali lipidnih gelov, v obliki tinktur ali tekočin, drugi v tabletah, dražejih in kapsulah, praških in obližih ter so dostopni na bel recept, saj naša zdravstvena zavarovalnica stroškov zanje ne vrača.

Zaslužki na račun varnosti

Strokovna vodja Lekarne Ljubljana Mateja Praprotnik pojasnjuje, da se v njihovih in verjetno tudi drugih lekarnah pri nas lekarniško pripravljenih preparatov z bioidentičnimi hormoni ne dobi ne v prosti prodaji ne na beli recept. Kljub temu pa v lekarno prihaja vse več zlasti starejših žensk, ki verjamejo obljubam, da je mogoče menopavzalne težave res pozdraviti kar z biohormonskim mazilom, kot obljubljajo spletni prispevki o bioidentičnih hormonih, ki pod zavajajočim izrazom v resnici ponujajo še vedno sintezno pripravljene hormone. Kot vztrajno pojasnjujejo tudi ugledni slovenski zdravniki Lucija Vrabič Dežman, Helena Meden Vrtovec, Ksenija Geršak, Marija Pfeifer, Tomaž Kocjan in Bojana Pinter, so bioidentični hormoni enaki kot hormoni v večini registriranih zdravil. Čeprav so pridobljeni iz rastlinskih virov, so namreč po nizu vsaj 15 laboratorijskih kemijskih reakcij strukturno popolnoma spremenjeni in prav nič bolj »bio« od enakih hormonov v registriranih zdravilih. Strokovnjaki, katerih mnenje podpirajo tudi številna zdravniška združenja, zato opozarjajo, da gre pri spodbujanju uporabe bioidentičnih hormonov predvsem za finančne interese na račun varnosti žensk. Ugotavljajo, da pri tem sodelujejo tudi zdravniki, ki zavestno ignorirajo etiko in stroko. Ženske, ki uporabljajo magistralne (lekarniške) bioidentične hormone po nasvetu posameznih zdravnikov, pa se žal ne zavedajo, da se na njih izvaja poskus, ki je nestrokoven in potencialno škodljiv za njihovo zdravje.

Konfekcijski hormoni za vse

Strokovnjakinja za bioidentične hormone Flis-Smakova tudi na podlagi lastnih izkušenj ugotavlja, da so med tistimi, ki iščejo drugačno od utečenih poti v medicini, zlasti ženske po 40. letu starosti, ki na sebi opažajo spremembe: slabo počutje, nespečnost, nočno potenje, netoleranco do okolice, anksioznost, prepirljivost, umikanje v samoto, povešene prsi in spremenjene obline telesa, suho kožo in sluznice, spremembe na nohtih in še več podobnih težav, ki so povezane z obdobjem pred menopavzo, med njo ali po njej. A vse bolj se oglašajo tudi moški, ki uradno prihajajo zaradi debelosti ali težav s prostato, tudi starši otrok in mladostnikov, ki želijo zrasti, dekleta z bolečimi in močnimi menstruacijami, ki izrazito rušijo njihov ritem življenja.

Ugotavlja, da je rutina tista, ki je vsilila predpisovanje tako imenovanih konfekcijskih hormonov, ki niso enaki humanim hormonom. »Za vse enaki hormonski preparati! Kot da bi v isto konfekcijsko številko obleke stlačili vsa dekleta in njihove mame... Hormonska kontracepcija se velikokrat predpiše brez kakršnih koli predhodnih meritev hormonov – tudi najstnicam, saj prilagajanje odmerka posameznici ni mogoče,« pravi Flis-Smakova in hkrati priznava, da tudi ena meritev hormonov ne pove veliko. Zato poudarja, da individualni način predpisovanja bioidentičnih hormonov zahteva veliko znanja in sodelovanja med stranko in zdravnikom ter da je treba pred predpisom terapije preveriti stanje in vrednosti hormonov v krvi; v tujini jih merijo tudi v slini, metabolite hormonov pa v urinu.

Naključne meritve hormonov zavajajo

Skupina slovenskih strokovnjakov oporeka mnenju, da se lahko z merjenjem hormonov (v slini, krvi…) določijo hormonski status in hormonske potrebe vsake bolnice posebej, in razloži, da vrednosti hormonov nimajo trdno določenih tako imenovanih normalnih vrednosti. Zato ena sama izmerjena vrednost ne pove veliko, vrednosti pa so za nameček odvisne tudi od časa odvzema, transporta, laboratorijske metode...

»Naključne meritve hormonov so torej strokovno neutemeljene in lahko služijo zavajanju bolnic in zbujanju lažnega občutka, da bo z meritvami mogoča individualna diagnoza, ki naj bi zagotavljala individualno obravnavo,« pojasnjujejo zdravniki. Poudarjajo, da temelji načelo hormonskega nadomestnega zdravljenja na dodajanju najmanjših možnih odmerkov estrogena, ki odpravijo klimakterične težave. Najmanjši možni odmerek hormonov je tisti, ki je učinkovit pri večini žensk in hkrati varen za uporabo. Določili so ga v raziskavah, potrebnih za registracijo, razlagajo in pojasnjujejo, da ni raziskav o varnosti in stranskih učinkih magistralnih preparatov z bioidentičnimi hormoni. Verjetno jih tudi ne bo, saj so tovrstne raziskave zapletene in je na trgu zelo veliko različnih lekarniških pripravkov. Narobe je tudi, da tem pripravkom ni priloženo navodilo za uporabo v slovenskem jeziku, ki mora biti zraven vsakega registriranega zdravila.

Zato v predpisovanju magistralnih (lekarniških) bioidentičnih hormonov ne vidijo nikakršnih prednosti pred hormoni v konvencionalnih registriranih pripravkih. Ideja, da bi ženske na tak način varno dobile manjše odmerke estrogena in progesterona, torej bi imele več koristi in manj neželenih učinkov, pa je po njihovem mnenju zgolj teorija. Najmanjše možne odmerke estrogena za učinkovito zdravljenje so že zdavnaj določili v večletnih kliničnih raziskavah, pojasnjujejo. Lekarniško izdelani pripravki pa po ugotovitvah posameznih izvedenih kontrol v tujini vsebujejo višje ali nižje odmerke estrogena in progesterona, kot navajajo, dodani pa so tudi nedovoljeni hormoni, ki imajo kratkotrajen ugoden učinek na počutje žensk, vendar niso preskušeni in njihova uporaba dokazano povzroča neželene stranske učinke, ki so za zdravje lahko nevarni, še opozarjajo zdravniki.

Ni dovolj samo hormonska terapija

Ivica Flis Smaka razloži, da izdelujejo bioidentične hormone iz naravnih snovi (soje ali jama) v obliki praškov isti veliki farmacevtski giganti, ki proizvajajo tudi sintetične hormone, in jih v uradnih lekarnah pripravijo izključno po navodilih in zapisu zdravnikov. Obiskovalcem v ambulanti s porušenim hormonskim ravnovesjem pa ob hormonih obvezno priporoča tudi spremembo načina življenja. Zagovarja paleodieto – uživanje čim več naravne hrane, ki ni predelana. Priporoča veliko vode, beljakovin, oreškov, nepredelane zelenjave in sadja, ogljikovi hidrati in sladkarije so prepovedani, priporoča pa tudi osem ur spanja. Kofein, nikotin in alkohol odsvetuje.

Vse to zagotovo vodi do boljšega počutja in manj kilogramov v menopavzalnem obdobju tudi brez spremljajoče hormonske terapije. Prehranska strokovnjakinja Alja Dimic ženskam v tem obdobju svetuje, da naj se izogibajo tudi kortizolu, in jim priporoča protiglutensko dieto. Odsvetuje meso, saj je v vzreji preveč antibiotikov. Priporoča pa zelenjavo, stročnice, oreške in kaše. Izogibati bi se morale kofeinu, pakirani hrani, sladkorju in nasičenim maščobam.