Sedaj brezposelna 28-letnica je za minulo leto morala plačati 1107 evrov dohodnine za njeno plačo, ki je lani v povprečju znašala 1400 evrov. Povedala je, da je morala prodati svoj avto, da je lahko pravočasno plačala davke.

Davek na dohodek se v Franciji plačuje vsak september za minulo leto.

Francozinja je odšla na davčni urad, da bi plačala v enkratnem gotovinskem znesku. "Tako manj boli," je dejala. Tam pa so ji pojasnili, da lahko z gotovino plača le 300 evrov naenkrat. Tako je odplačala prve tri obroke in se nato odločila za protestno izplačilo v drobižu zadnjih 207 evrov.

Z roza hranilnikom na davčni urad

Odkorakala je na davčni urad z roza hranilnikom v obliki pujska ter zloženimi kovanci za en, dva in pet centov. "Imam dobrega prijatelja na banki, ki mi je pomagal pri štetju," je pojasnila.

Na pultu urada je razbila hranilnik in izročila drobiž. Sprva so jo na uradu zaradi tega grdo gledali, nato pa so se omehčali, ko so začeli šteti denar.

''Nismo denarne krave''

"Nič nimam proti plačevanju davkov. Česar pa ne maram, je plačevati tako veliko. Saj nismo denarne krave," se je pritožila Francozinja.

V zvezi s tem je tudi napisala odprto pismo predsedniku države Francoisu Hollandu in finančnemu ministru Michelu Sapinu, in sicer v znak "protesta proti višanju davkov, proti sedanji vladi, ki nas ima za idiote, a v prvi vrsti, ker sem Francozinja in se rada pritožujem."