Švicarska družba Edelweiss Investment v lasti ruskega poslovneža Olega Burlakova je Holdingu slovenske elektrarne (HSE) predložila zadnjo ponudbo za odkup 81,33-odstotnega deleža v Termoelektrarni Trbovlje (TET).

Po naših informacijah Burlakov v nasprotju z zadnjo ponudbo po novem ne ponuja več le zavez, ampak nekaj milijonov evrov. V HSE si bodo pred sprejemom končne odločitve vzeli čas za podrobno proučitev ponudbe, ki jo bodo predstavili tudi nadzornemu svetu družbe, Slovenskemu državnemu holdingu ter zaposlenim v TET in lokalni skupnosti. O njej bo na jutrišnji seji razpravljal tudi Ekonomsko-socialni odbor na področju energetike, katerega člana sta tudi direktor TET Franc Blaznek in predsednik sindikata TET Aleš Žagar. Oba z vsebino ponudbe včeraj še nista bila seznanjena.

»Upamo, da je ponudba ustrezna,« je vse, kar je lahko komentiral Blaznek, koliko časa bi spet lahko trajalo proučevanje ponudbe na HSE, pa si ne upa napovedati. Kljub vsemu morebitni pričetek likvidacije družbe, ki jo bo skupščina TET konec meseca potrdila, če prodajna pogodba do takrat še ne bo podpisana, ne bo vplival na postopek prodaje elektrarne, saj lahko Rus kupi tudi družbo v likvidaciji. Delavci, naveličani čakanja in zavlačevanja, pa odločitev o prodaji pričakujejo še ta teden, je povedal Žagar. »Višina kupnine nas ne zanima, želimo samo odločitev,« pravi predsednik sindikata. Vendar tudi morebitna menjava lastnika 165 delavcem ne prinaša zagotovila o ohranjanju delavnih mest. Ta Rusova zaveza je namreč padla v vodo skupaj s propadom ponudbe evro za energetski objekt in 5 milijonov evrov za socialo, kar bi predstavljalo nedovoljeno državno pomoč. »O ohranjanju delovnih mest se bomo tako, če bo prišlo do prodaje, spet začeli pogovarjati od začetka,« je dejal Žagar, ki meni, da v HSE čakajo tudi na sestavo nove vlade in novega resornega ministra.

Vendar, kot kaže, tudi kandidat za novega ministra za infrastrukturo Peter Gašperšič problematiki TET ne daje večjega pomena. Na včerajšnji seji parlamentarnega odbora za infrastrukturo, okolje in prostor je namreč med prednostne naloge na področju energetike postavil sprejem energetskega koncepta Slovenije, osnovnega razvojnega dokumenta za naslednjih 40 let, nadaljevanje izgradnje verige hidroelektrarn na Savi in energetsko sanacijo stavb. Napovedal je tudi neodvisno revizijo gradnje TEŠ 6, medtem ko se v stanje TET ni poglabljal.

Zaposleni v trboveljski termoelektrarni so sicer včeraj 125-megavatni blok ustavili in začeli postopek priprave na dolgotrajno neobratovanje, ker jim je zmanjkalo zalog premoga, Premogovnik Velenje pa jim je odpovedal nadaljnjo dobavo lignita. Delavci bodo tako do konca meseca vnovič prejeli odločbe o čakanju na delo doma, izplačilo plač, za katere potrebujejo okoli 0,5 milijona evrov na mesec, pa predvidoma ne bo ogroženo do konca leta, pojasnjuje Blaznek, ki likvidnost družbe skuša zagotavljati tudi z odprodajo nepotrebnega premoženja.