Kuhinja temelji na domačih samoniklih zeliščih in grenki zelenjavi, olivah ter ekstradeviškem olivnem olju, žajblju, lovorju, trti, kozjem in ovčjem mleku ter siru, gobah, medu, figah, skoršu, mandljih in žitu.

Labinska boginja Sentona, zavetnica popotnikov, priporoča zdrave avtohtone jedi, pripravljene izključno iz domačih izdelkov na preprost način istrskih mam in babic.

Poleg zdravih domačih jedi lahko obiskovalci uživajo tudi v izvirnih Sentoninih spominkih, in sicer v domačem kravjem trdem in poltrdem siru sirarne Zlata iz Polja Čepić, namazu iz pršuta z olivami pršutarne Baní iz vasi Crni, namazu iz pršuta s tartufi ter namazu iz pršuta s samoniklimi zelišči. Kvarnerska burja, ki piha proti vasi Crni, pršutarni nesebično pomaga pri pridelavi tradicionalnih mesnih dobrot širše okolice Labina.

Gost mora na tem delu primorja poskusiti tudi slastne domače jedi z brstičnim ohrovtom – zimskim kraljem labinskih vrtov, gobe iz labinskih gozdov in ribje ter mesne dobrote, in sicer mineštro s koromačem, brstični ohrovt s testeninami, ribji file z rožmarinom, lovorjem in žajbljem, Sentonine zelene njoke iz koprive v bučni omaki, posute s kostanjem, karpačo iz boškarina, štiri posebno zasnovane pice (morska, gorska, gozdna in zelenjavna boginja) ter Sentonino torto iz domačih skute in fig.

Bogata ponudba istrskega vina

V slikovitih vaseh širše okolice Labina lahko na katerem izmed številnih vinogradniških posestev poskusite vrhunsko vino, medtem ko boste na vinski cesti srečali darove sonca v žlahtnih kapljicah nagrajenih vin calypsa histria in calypsa nera vinarja Gorana Baćca ter njegove družine, ki vinogradniško tradicijo negujejo že 75 let. Pri Romeu Liculi v Sveti Nedelji lahko poskusite kraljico istrskih vinogradov – malvazijo, uveljavljeni labinski vinar Dorijano Licul pa bo vsakemu obiskovalcu potrpežljivo predstavil tradicionalno malvazijo albona (staro ime za Labin), merlot in teron (lokalno ime za teran) ter posebno izdajo vina rosé pucavec iz istoimenske avtohtone sorte z območja širše okolice Labina. V gostilni Markus na Ripendi Bregu goste pričakajo vinske sorte, stare več kot sto let, medtem ko v naselju Sveti Martin v bližini Labina tradicija vinarstva sega v 19. stoletje. ap