Robot s svojo "fascinantno pojavo in zmožnostmi vzbuja pozornost in navdušenje po celem svetu", pravijo organizatorji festivala. Ob tem poudarjajo, da Asima v sam vrh sodobnega tehnološkega razvoja ne uvrščajo le vizionarji robotike, temveč tudi znanstveniki in strokovnjaki z različnih področij.

"V njem so združeni vrhunska tehnologija in dizajn, mimetično človeško telo in osnovni empatični postulati homo sapiensa kot socialnega bitja," so prepričani organizatorji.

Najnovejša različica legendarnega robota bodo v Sloveniji predstavili prvič. Poleg Asima se bosta z novim skupnim projektom predstavila tudi pionirja umetniških robotskih instalacij Stelarc in Stefan Doepner.

Predstavil se bo tudi slovenski Institut Jožef Stefan z odsekom za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko, kjer proučujejo značilnosti dinamičnega gibanja pri človeku. Predstavili bodo kibernetski sistem, ki temelji na elektronski povezavi robotskega vida, ki prek multifunkcijskega procesorja upravlja mehanskohidravlično roko.