Iz južnoafriškega olimpijskega komiteja pa so sporočili, da ne obstaja pravilnik, ki bi nekomu s kriminalno zgodovino preprečil tekmovati za reprezentanco. Tubby Reddy je pojasnil, da bo južnoafriški olimpijski komite Pistoriusu omogočil, da začne tekmovati po izrečeni kazni naslednji mesec, če to ne bo v nasprotju s sodbo.

Craven pa je danes povedal, da je v zadnjih 18 mesecih pozorno spremljal sojenje južnoafriškemu atletu in poudaril, da v vodstvu paraolimpijskega komiteja niso nikoli sprejeli nobene odločitve o morebitnem nastopu Pistoriusa. "Naš odgovor je bil napačno razumljen. Mi smo govorili o teoretičnih možnostih. Mislim, da se ni primerno pogovarjati o tem, če bo v prihodnosti lahko tekmoval. Počakajmo na kazen in potem bomo lahko dali več informacij," je povedal 64-letni Anglež.

"Nikoli nismo govorili o tem, da pozdravljamo njegovo vrnitev. V komiteju imamo ogromno drugega dela, ki je pomembnejše od tega primera," je še pripomnil Craven za britanski časnik Guardian.

Mednarodni paraolimpijski komite bo sicer prihodnji teden praznoval 25. obletnico obstoja. "Naše prednostne naloge so razvoj paraolimpijskih iger, podpora športnikom po vsem svetu in ohranitev svetovnih ter državnih prvenstev."

Pistorius je bil prejšnji teden obtožen uboja iz malomarnosti. Atlet je Steenkampovo ubil februarja leta 2013 na svojem domu v Pretorii. Zamenjal naj bi jo za vlomilca in jo štirikrat ustrelil. Iz New Yorka je danes prišla tudi novica, da je ameriško podjetje Nike prekinilo pogodbo s paraolimpijskim zvezdnikom. Sodnica Thokozile Masipa bo kazen razglasila 13. oktobra.