Smučarska zveza Slovenije predvsem zaradi preteklih grehov doživlja težke čase. In to v času največjih uspehov njenih produktov, ki so se z olimpijskih iger v Sočiju vrnili z osmimi kolajnami. Najvplivnejši in dolgoletni član izvršilnega odbora SZS je Janez Kocijančič, ki kot nekdanji predsednik jugoslovanske zveze in podpredsednik Mednarodne smučarske organizacije (FIS) odlično pozna razmere tako na slovenskem kot tujem ozemlju. »Čudi me, da mi kdor koli nameni kakšen očitek, ker sem manjkal na dveh sejah izvršilnega odbora, ki sem se jih več let redno udeleževal. V poletnih mesecih so bile štiri seje izvršilnega odbora, od tega sem sodeloval na dveh dopisnih, na dveh rednih pa sem manjkal. Enkrat zaradi službenih obveznosti, enkrat zaradi dopusta. Ne odmikam se od nastalih težav, nikakor pa ne mislim biti razsodnik. Še zdaleč mi ni vseeno za nastalo situacijo. Kako vplivati na goriške in jasniče, pa ne vem. Nekoč smo imeli težave predvsem z nordijskim sektorjem, v zadnjem času najbolj v alpskem, počasi pa postaja prekomerno trošenje karakteristika vseh športnih panog znotraj smučarske zveze,« nam je včeraj pojasnil Janez Kocijančič, ki se dobro zaveda, da sta trenutni glavni težavi smučarske zveze pomanjkanje denarja že za prihodnost, kaj šele za pretekle grehe, in medsebojni odnosi predvsem v alpskem smučanju.

»Smučarska zveza Slovenije je pomanjkljiva organizacija, v kateri so discipline s svojimi programi skoraj popolnoma samostojne. Če potrošijo več denarja, kot ga imajo na razpolago, to skupni organi ugotovijo relativno pozno. Zato zveza ni seznanjena z vzroki nastanka težave, temveč posledicami,« je nadaljeval odgovore 73-letni predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, ki ima ves čas svojega 23-letnega vodenja na čelu etiketo, da prihaja iz zimskih športov. Njegov pogled na aktualni položaj pa razkriva, da bo lahko finančna luknja tako v alpskem delu kot celotni SZS še precej večja, ko bo smuči postavila v kot Tina Maze, po Kocijančičevem mnenju ena najboljših športnic na svetu zadnjega obdobja. »Treba je vedeti in upoštevati, da je na Smučarski zvezi Slovenije, kar zadeva velike sponzorje, relativno dobra situacija. Predvsem zahvaljujoč rezultatom, ki jih je dosegala Tina Maze. Žal Tina ne bo večna. Upam, da bo tekmovala še vsaj dve, tri leta. Če po njenem koncu športne poti s strani alpskih smučarjev ne bo prišlo do rezultatskih izboljšanj preostalega dela reprezentance, se lahko zgodi, da se bo umaknila vrsta zvestih sponzorjev, ki ne bodo imeli komercialnih razlogov za vlaganje. Zato je treba obdobje Tine Maze izkoristiti. Nisem strokovnjak za alpsko smučanje, a se pogovarjam z ljudmi, ki so bili v preteklosti uspešni. Treba bo narediti vsebinski sanacijski program, v katerem se bo vlagalo predvsem v mlade smučarje, ki bodo nekoč lahko dosegali vrhunske rezultate, ne pa v tiste, ki se občasno uvrstijo na kakšno lepo mesto, potem pa znova izginejo. Smučarsko zvezo čaka težka streznitev,« pravi Kocijančič, ki čaka na aktualne številke znotraj SZS s predznakom minusa. Te naj bi bile predstavljene na naslednji seji izvršilnega odbora SZS, katere datum še ni obelodanjen.

»Kdor trdi, da je za nastali položaj na smučarski zvezi kriv izvršilni odbor, se spreneveda. Za nastali položaj so krivi ljudje, ki podpisujejo dokumente in dovoljujejo prekomerno potrošnjo. Izvršilni odbor je v položaju tistega, ki zvoni po toči. Naloga aktualnega vodstva je, da spremeni sistem funkcioniranja in odgovornosti. Temeljni problem je, da se doslej še nikomur, ki je potrošil bistveno več denarja, kot ga je imel na razpolago, ni nič zgodilo. Vsako leto nastane problem, da tekmovalci ne morejo na treninge, a na koncu vedno odpotujejo, in to na južno poloblo. Vse se dogaja, kot bi bilo vse v najlepšem finančnem redu. Pa ni!« je na vprašanje, ali kot dolgoletni član izvršilnega odbora SZS čuti kaj objektivne odgovornosti za nastali položaj, odgovoril Kocijančič, ki je opozoril, da smučarska zveza nima zgolj dolgov, temveč tudi premoženje. »Zato trenutni položaj ni brezizhoden, je pa zagaten.«

»Strašno težko je tekmovalcem in klubom razložiti, kako resen je nastali položaj. Vsi so usmerjeni naprej, kar je logično. A že za naprej primanjkuje sredstev, ob tem pa je treba vračati denar za pretekle grehe. In tako je tudi prav, saj gre za gospodarska in pravna načela, po katerih je treba dolgove vrniti. Smučarska zveza Slovenije bo morala kot vsi drugi spoznati, da je mogoče preživeti le, če znaš ravnati in gospodariti s svojim denarjem. Obžalujem program krčenja, ki se dogaja v alpskem smučanju. A menim, da drugega izhoda preprosto ni,« je prepričan Kocijančič. Na vprašanje, ali po njegovem mnenju predsednik SZS Enzo Smrekar vozi vlak v pravo smer, pa je prvi mož OKS, ki se bo zadnji letošnji mesec poslovil od te funkcije, odgovoril: »Tako predsednik kot direktor (Jurij Žurej, op. p.) sta na začetku poti. Imata mojo podporo. Pomagal jima bom, saj ju čaka zahtevna naloga. Sta poštena in se trudita, da bi šel vlak v pravo smer.«

In kaj pravi o organizaciji Zlate lisice? »Smo dobri organizatorji velikih tekem in svetovnih pokalov. A tudi znotraj teh tekem lahko nastanejo težave. Če se bo sesul celotni mariborski sistem, se lahko zgodi, da bomo izgubili Zlato lisico. In če bomo enkrat to prepoznavno tekmo izgubili, jo bo zelo težko dobiti nazaj,« dodaja Kocijančič.