V zadnjem času so se zaradi praktične uporabe brez doziranja razširile kapsule, ki vsebujejo tekoče sredstvo za pranje perila. Ker so živih barv, zlahka pritegnejo neželeno pozornost majhnih otrok, ki jih lahko zamenjajo za bombone ali užitno poslastico. Prav zaradi te nevarnosti je mednarodno združenje proizvajalcev mila, detergentov in čistil A.I.S.E. v imenu industrije detergentov sprožilo vseevropsko kampanjo z naslovom »Kapsule skrijte pred otroki«. Združenje podpira široka mreža nacionalnih združenj.

Vedno na varnem mestu in nedosegljive otrokom

Kapsule s tekočim pralnim detergentom so izdelek, ki vam pomaga uporabiti ustrezno količino detergenta za vaše pralne potrebe. Vsak dan jih uporablja na milijone potrošnikov. Kljub temu, da so ob upoštevanju napotkov, ki so navedeni na embalaži izdelka, varne, jih pred uporabo in po njej shranjujte na varnem mestu in vedno nedosegljivo otrokom. Podjetja z dovoljenjem za promet s temi izdelki jemljejo zdravje potrošnikov zelo resno, navodila pa so namenjena zagotavljanju varne uporabe izdelkov za celo družino.

Upoštevajte varnostne napotke na embalaži

Pri uporabi kapsul s tekočim detergentom za perilo upoštevajte vse varnostne napotke. Vedno preberite oznako. Pri ravnanju s kapsulami tekočega detergenta za perilo poskrbite, da bodo vaše roke suhe. Nikoli ne prebadajte, lomite ali režite kapsul s tekočim detergentom za perilo. Kapsule položite neposredno v boben pralnega stroja. Pokrov ali vrečko vedno ustrezno zaprite in shranjujte zunaj dosega otrok. Če otroci ali odrasli vendarle pridejo v stik z vsebino kapsule, poiščite informacije za nujne primere na oznaki ter sledite navodilom za prvo pomoč.

Ukrepi za prvo pomoč v primeru zaužitja detergenta

V primeru zaužitja sredstva za pranje ne pijte. Ne izzovite bruhanja, ker to lahko poslabša stanje. Ne poskušajte s samozdravljenjem in pokličite zdravnika. V primeru stika z očmi ali kožo območje temeljito sperite s čisto vodo. Takoj odstranite kontaktne leče, če jih bolnik uporablja. Posvetujte se z zdravnikom, če draženje ali bolečina ne prenehata. V primeru dvomov pokličite zdravnika ali Center za zastrupitve ali pojdite v bolnišnico. V nujnih primerih zdravniku posredujte naslednje informacije: kateri izdelek je bil zaužit ali vbrizgan v oči in kakšna količina, kdaj se je to zgodilo, kakšni so simptomi, kateri so bili izvedeni ukrepi prve pomoči, starost in teža prizadetega ter njegove znane alergije.