Ta vrsta lignjev, podobno kot druge hobotnice in vrste lignjev, ima tri srca - eno služi za črpanje krvi po telesu, drugi dve pa sta za njene škrge. Ocenjujejo, da je ta velikanska samica dolga 3,5 metra.

"Ima dve perfektni očesi. Te vrste lignjev imajo dve veliki in zelo občutljivi očesi, ker živijo globoko pod morjem. Zelo redko je moč videti očesa v dobrem stanju." je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Kat Bolstad iz univerze v Aucklandu, ki vodi preučevanje samice.

"Zelo smo vznemirjeni, ker se je izkazalo, da gre za samico, ki nosi jajčeca. Gre za najboljši primerek gigantskega lignja, ki sem ga kdajkoli videl," je še povedal Bolstad.

Edinkrat, ko so znanstveniki prav tako lahko preučili nepoškodovani gigantski ligenj, je bilo leta 2008, prav tako na Novi Zelandiji. In tudi takrat je šlo za samico.

Samico gigantskega lignja je sedaj odkrila ribiška ladja na območju Antarktike v času, ko je na južni polobli poletje. Kapitan ladje, ki je prepoznal, kaj je prišlo na površje, jo je skrbno ovil z mrežo in jo dvignil na krov ladje. Sedaj je samica v muzeju Te Papa v Wellingtonu, kjer jo hranijo v najboljših pogojih.

Število gigantskih lignjev v oceanih je neznano, je pa Bolstad dejal, da kiti glavači na območju Antarktike pojedo veliko teh živali.