Kot so še dodali na ministrstvu, bodo kriminalistom posredovali vse zahtevane informacije in dokumentacijo. Podrobnosti preiskave jim niso znane. Na Onkološkem inštitutu za izjave niso dosegljivi. Kot so pojasnili v tajništvu generalnega direktorja Janeza Remškarja, trenutno poteka sestanek vodstva.

Na Generalni policijski upravi so pojasnili, da na območju ljubljanske policijske uprave preiskovalci na podlagi sodnih odredb opravljajo pet hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb, kjer iščejo poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Pri operativnih aktivnosti preiskovalcem NPU pomagajo tudi računalniški strokovnjaki Policijske uprave Ljubljana.

Razpis prirejen prej izbranemu izvajalcu

Preiskava, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo, poteka s ciljem utemeljitve sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, za katero je zagrožena kazen zapora do osmih let.

Kot poroča portal 24ur.com, naj bi posebna delovna skupina, ki preiskuje korupcijo v zdravstvu, hišne preiskave danes izvajala tako na ministrstvu za zdravje kot na Onkološkem inštitutu. Sporen razpis za obnovo vodovoda na Onkološkem inštitutu naj bi bil po njihovih navedbah prirejen za točno določenega izvajalca. Poleg tega naj bi država izgradnjo vodovoda preplačala za približno dva milijona evrov, še piše spletni portal.

Po njihovih neuradnih informacijah so v današnji kriminalistični preiskavi glavni osumljenci Tadej Štular, ki je vodja investicij na ministrstvu za zdravje, Tanja Frantar Zabret iz Medicoengineeringa in njen partner Igor Zabret.

Težave z vodovodom na Onkološkem inštitutu že z dolgo brado

Težave z vodovodom na Onkološkem inštitutu imajo že dolgo brado. Po težavah z legionelo so ugotovili, da bo treba vodovod v celoti zamenjati. Tako se že več let ministrstvo za zdravje ukvarja s sanacijo vodovoda. Letos spomladi so se začela prva dela v okviru obnove vodovoda. Starega vodovoda, dolgega okrog 15 kilometrov, med obnovo ne bodo odstranili, temveč bodo ob sedanjem zgradili novega.

Pogodba s Kovinarjem Kočevje, ki je bil izbran na razpisu za obnovo vodovoda, je bila podpisana že novembra lani, a se dela - predvsem zaradi zaskrbljenosti inštituta, da se bo projekt v času izvedbe podražil - več mesecev niso začela. Vodstvo Onkološkega inštituta je zaradi teh skrbi tudi podalo prijavo suma korupcije na specializirano državno tožilstvo. Kasneje je ministrstvo k pogodbi s Kovinarjem dodalo člen, v katerem so zapisali, da bo svoj nadzor nad deli izvajal tudi Onkološki inštitut.

Sumijo, da so bile mize preplačane

Pogodba je bila namreč podpisana za sedem milijonov evrov, podizvajalca Kovinarja Kočevje pa sta Medicoengineering in Gradia. Medicoengineering je znan že iz zgodbe o operacijskih mizah Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki je prav tako v rokah preiskovalcev NPU. Ti sumijo, da so bile mize preplačane. Vrednost del, ki naj bi jih Medicoengineering opravil pri obnovi vodovoda, naj bi bila natanko dva milijona evrov, še dodaja portal.

Posebna delovna skupina, ki preiskuje korupcijo v zdravstvu, je letos izvedla že več hišnih preiskav. Aprila in junija so preiskovali predvsem sporne posle za vzdrževanje operacijskih miz UKC Ljubljana.

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je konec avgusta 2013 s sklepom ustanovil delovno skupino za preiskovanje kaznivih dejanj na področjih, ki so povezana s sistemsko korupcijo. Delovna skupina je, kot so takrat pojasnili na policiji, organizacijsko umeščena v Nacionalni preiskovalni urad. Od začetka septembra 2013 delovna skupina sistematično in usmerjeno zbira obvestila, dokaze in opravlja posamezna preiskovalna dejanja v zvezi kaznivih dejanjih, v katerih obstajajo sumi organiziranega izvrševanja korupcijskih kaznivih dejanj posameznikov oziroma so posledica sistemske korupcije v zdravstvu.

Kriminalisti s hišnimi preiskavami že lani

Od začetka septembra 2013 delovna skupina sistematično in usmerjeno zbira obvestila, dokaze in opravlja posamezna preiskovalna dejanja v zvezi kaznivih dejanjih, v katerih obstajajo sumi organiziranega izvrševanja korupcijskih kaznivih dejanj posameznikov oziroma so posledica sistemske korupcije v zdravstvu.

Lani decembra so tako kriminalisti obiskali več slovenskih bolnišnic in tam opravili hišne preiskave. Na podlagi vseh izsledkov je NPU v petek na specializirano tožilstvo ovadil 15 ljudi, ki so utemeljeno osumljeni kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril.

Imen policija ne razkriva, so pa lani med preiskavami med drugim pridržali štiri vodje oddelkov, dva kirurga in vodji lekarn ter nekaj predstavnikov dobaviteljev zdravstvene opreme.