Podobno nestrpno kot Kangler je postopal tudi njegov naslednik Andrej Fištravec. Eno izmed prvih tiskovnih konferenc kot novoizvoljeni župan je izpeljal na sedežu Nigrada, kmalu zatem pa je zagnal svoj kadrovski mlin. Vendar je tedanji direktor (in nekdanji poslanec SDS) Srečko Hvauc prehitel morebitni odpoklic s položaja direktorja v mariborskem komunalnem podjetju. Avgusta lani je podpisal odstopno izjavo in si zagotovil položaj svetovalca direktorja. V tej funkciji mu družbo dela SDS »čudežni« menedžer Damijan Koletnik.

Decembra lani je petletni direktorski mandat zasedel Fištravčev favorit Vladimir Krajcer. Že tedaj so se pojavili resni dvomi o ustreznosti izbora, saj izbranec poprej ni imel nobenih izkušenj s komunalno problematiko in z gradnjo cest ter komunalne infrastrukture. Se pa je izkazal kot zvesti realizator želja županovih mož, navsezadnje s spodletelim projektom najema infrastrukture prezadolženega Športnega centra Pohorje.

»Delo menedžerja je iskanje poslov, skrb za likvidnost podjetja, organiziranost in dobro vzdušje,« je direktor aprila dejal v pogovoru s časnikom Večer. Zdi se, da je Krajcer počel veliko več kot to. Spomnimo na farso z javnim razpisom hčerinske firme Nipa, ki je za svetovalca direktorja iskala natakarja z licenco Fifa ali Uefa. Ko so mediji razkrili, da je bila ta služba pripravljena za Mirana Ferka, vodjo turizma v Športnem centru Pohorje, je Krajcer odstopil s položaja zato, da bi »zaščitil svoje dobro ime in ime podjetja«.

Služba za sinovega tasta

Zdaj v javnost prihaja razkritje vse več poslov s Krajcerjevim podpisom, ki imajo vonj po klientelizmu, nepotizmu in zapravljanju javnega denarja. Nigrad, ki zaposluje približno 250 ljudi in je lani ustvaril 13,7 milijona evrov prihodkov, je spomladi objavil razpis za prosto delovno mesto. Krajcer je izbral Darka Mirta.

Na prvi pogled nič spornega. Podrobnejše brskanje po ozadju teh dveh oseb pa razkriva, da je Mirtov sin zunajzakonski partner Krajcerjeve hčerke, s katero ima tudi otroka. V tem, da je direktor zaposlil sinovega tasta, v upravi komunalne firme ne vidijo nepotizma. »Gospod Mirt ni bil edini kandidat, za sklepanje pogodb o zaposlitvi je pristojna uprava družbe, morebitne sorodstvene vezi pa ne vplivajo na poslovne odločitve, kot je izbor kandidatov za delovna mesta v družbi,« so nam v zvezi s tem izborom odgovorili iz uprave Nigrada.

Krajcer je tudi poskrbel za lastno ugodje, saj mu je nadzorni svet pod predsedovanjem županovega tesnega sodelavca Iztoka Frasa odobril nakup novega avtomobila. Krajcer si je marca izbral mazdo CX5, kupnina je znašala 23.912 evrov. Avto je lahko vozil še mesec dni po odstopu s položaja, Nigrad pa bo službeno vozilo, kot so nam sporočili, v prihodnje uporabljal v skladu s poslovnimi načrti in aktivnostmi z namenom zniževanja stroškov službenih poti zaposlenih.

Omenimo še en zanimiv posel s Krajcerjevim podpisom. Direktor ni bil niti mesec dni, ko je s podjetjem Showtec sklenil oglaševalsko pogodbo na Net TV, vredno 9980 evrov (brez DDV). Showtec ima tesne povezave s Fištravčevimi; s to medijsko družbo je nekoč sodeloval Darko Berlič, eden izmed ključnih mož v županovem štabu. S Showtecom je nekoč poslovno sodeloval tudi Sirijec Hilal Arnaot, ki je kupil razvpito jamo Mariborskega kulturnega središča Maks in zdaj obljublja gradnjo zasebne univerze.

Tečaj pod rumeno svetlobo

Krajcerja, ki na naša pisna vprašanja ni odgovoril, je na položaju direktorja v Nigradu in vseh hčerinskih firmah začasno zamenjal predsednik nadzornega sveta Iztok Fras. Pred dnevi pa je nepričakovano odstopil s položaja in se bo v prihodnje vrnil v nadzorni svet te firme, funkcijo začasne direktorice pa je zasedla Zdenka Radek.

Mnogo je špekulacij o tem, kdo bo novi direktor. Menda naj bi si vrnitev na položaj želel celo Krajcer, ki mu po poteku 90-dnevnega odpovednega roka pripada služba v Nigradu. Če med razpisnimi pogoji ne bo ponovno obvezno znanje tujega jezika, bo jasno, da mu bodo na občini tlakovali vrnitev.

Dasiravno se je Krajcer pripravil tudi na premagovanje zanj neugodnega jezikovnega pogoja. Kakopak na Nigradove stroške. Račun za holistično učenje angleškega jezika »s pomočjo rumene svetlobe« je znašal 2537 evrov.