V Zasavju se v boj za županske stolčke večinoma podajajo stari obrazi, ki se jih bodo volilci spomnili še od zadnjih lokalnih volitev, čeprav so nekateri menjali stranke oziroma se na volitve podajajo kot samostojni kandidati. Največ se jih bo tokrat pomerilo v Hrastniku, kjer je kandidaturo vložilo kar 10 starih in novih obrazov.

V Zagorju bo že šestič na volitvah nastopil aktualni župan Matjaž Švagan, ki vsako leto delovanja rad oceni kot »najuspešnejše do zdaj«. Švagan, ki bo zdaj drugič kandidiral s svojim združenjem Zagorje gre naprej, je sicer kljub številnim tekmecem vsake volitve dobil v prvem krogu. Zagorjani so vedno imeli na voljo dovolj »kruha in iger«, Švagan je stalno načenjal projekte in pridobival evropska sredstva za urejanje mesta, a v času vse večje brezposelnosti si tudi Zagorjani želijo še česa več kot lepo urejenega življenjskega okolja. Marsikdo je prepričan, da aktualnemu zagorskemu županu skorajda nihče ne more spodnesti stolčka. Po porazu na zadnjih volitvah bodo tako vnovič poskusili Gašper Koprivšek, takrat Zares, zdaj SMC, Željko Železnik, SD, in Slavko Jelševar, SLS. Ob njih bosta Zagorjane nagovorila še dva nova obraza, Bojan Simončič, SDS, in Primož Štendler, NSi, ki na vse bolj neugodno gospodarsko sliko zagorske doline in neučinkovitost regijske razvojne agencije opozarja že dlje časa in hkrati napoveduje razbremenitev gospodarstva ter ustvarjanje pogojev za prihod oziroma ustanavljanje novih podjetij v občini.

V Trbovljah zagotovo novo vodstvo

Trboveljčani bodo tako kot na zadnjih volitvah tudi tokrat zagotovo dobili novega župana oziroma županjo, saj se aktualni župan Vili Treven po nesoglasjih v stranki SD ni odločil za vnovično kandidaturo. Vseh šest drugih kandidatov se za župansko mesto poteguje prvič. Knap Rasim Ahmetović, ZaAB, in Sebastjan Ledinek, SD, bosta na lokalnih volitvah poskusila, potem ko na parlamentarnih volitvah nista bila izvoljena za poslanca, Cerarjevi so za kandidata predlagali Tadeja Špitalarja, novinca na lokalnem političnem parketu, LDS pa Jožeta Wallasa. A se bo po pričakovanjih poznavalcev lokalne politike najtesnejša bitka odvila med aktualno podžupanjo Jasno Gabrič, ki se je ločila od LDS in ustanovila Listo za naše Trbovlje, ter Borutom Dolancem, SDS. Gabričeva je točke nabirala, ko se je udeleževala malodane vsake prireditve v občini, Dolanca pa Trboveljčani najbolj poznajo kot direktorja stanovanjskega podjetja Spekter.

Največ izbire bodo imeli Hrastničani, saj se bo tam za župana potegovalo kar 10 kandidatov, med njimi tudi aktualni župan Miran Jerič. Četrtič se bo na volitve podal kot nestrankarski kandidat s podporo volilcev in takšni bodo v Hrastniku še trije: Marko Funkl, nekdanji študentski funkcionar, zdaj predstavnik Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, občinski redar Darko Šrenk in Gregor Pajić, ki je prav tako kandidiral že na zadnjih volitvah, takrat na listi Oljke, stranke Slovenske Istre. Vnovič se bo za župana potegoval tudi Soniboj Knežak, SD, v prejšnjem mandatu podžupan za družbene zadeve, SDS bo zastopal Andrej Funkl, DeSUS Vojka Povše Krasnik, SLS pa Jurij Bantan. V PS so predlagali Franca Kovača, na listi SMC pa bo županski kandidat Emil Šabanovič, nekdanji direktor zagorskega proizvajalca apna IGM.

V Litiji v boj trije zavezniki

Precej pestrejša volilna kampanja se obeta v Litiji, kjer so na začetku mandata strateško partnerstvo za gradnjo nove šole, socialnovarstvenega centra (SVC) in čistilne naprave sklenile stranke SLS, SDS, SD in DeSUS, do konca mandata pa so občane zadolžili za več kot 18 milijonov evrov, predvsem na račun SVC. Zanimivo bo spremljati, kako bodo županski kandidati opravičevali nastalo luknjo v občinski blagajni. Za tretji mandat se bo potegoval aktualni župan Franci Rokavec, SLS, ki meni, da se iz občinske zadolženosti ustvarja »absolutna fama«, drugič se na županske volitve podaja tudi Aleksander Gombač, SD, zdajšnji podžupan. Ta je na facebook strani občinskega odbora SD že poudaril, da so se šli politiko sodelovanja, čeprav bi bili lahko še gospodarnejši in prihranili kaj denarja, vendar je »odločanje navsezadnje stvar župana in občinske uprave«.

Gombač, ki je bil tudi sam del občinske uprave in občinskega sveta, v tem zapisu še dodaja, da so bili konstruktivni in opozarjali na probleme, vendar bi v primeru sejanja dvomov lahko sprožili nezaupanje pri državi in bankah ter s tem naredili več škode kot koristi. Tretjega kandidata za župana v boj pošilja še ena stranka iz strateškega partnerstva, in sicer SDS, kjer so se namesto za aktualnega podžupana Gregorja Zavrla odločili za Borisa Doblekarja, prav tako občinskega svetnika, ki so ga podprli tudi v stranki NSi. V SDS so za zdaj povzeli le uspešne projekte zadnjih štirih let, o visoki zadolženosti Litijanov pa še niso spregovorili.