Če bi že zdaj po vaši športni zgodbi pisali scenarij za film, bi bil verjetno eden glavnih odlomkov, kako ste spomladi 2012 prišli v prostore KD Radenska Rog k Andreju Hauptmanu in trenerju Marku Polancu po nasvet, da bi radi trenirali kolesarstvo, pa ste tedaj že prerasli kategorijo mlajših članov. Sta vas verjetno kot skakalca malo čudno gledala?

Ne, nisem opazil. Vsaj tega nista kazala. Tudi nasmihala se nista mojim željam.

Če karikiram, je to podobno, kot bi šahist prišel po nasvet k Zlatku Zahoviću in Anteju Šimundži, češ da ima doma žogo.

Sem jima povedal, v kakšni situaciji sem. Verjetno sta videla mojo željo in sta imela posluh. Razumevanje. Širino v razmišljanju. Oba sta mi ponudila pomoč, čeprav sem tedaj s kolesom prevozil nemara 2000 kilometrov. V vsem življenju. Pomoči v nasvetih sem bil zelo vesel. Zanimivo, da v življenju nikoli ne veš, kaj bo potem.

No, menda ste tudi prodali motor in kupili kolo s tem namenom?

Ja, imel sem motor za motokros in se z njim navduševal v času skokov. Nato sem ga prodal in kupil dirkalno kolo. V trgovini so se mi smejali, ko sem menjal. Verjetno sem eden redkih, ki je to naredil. Drug motor imamo doma, a se nikoli ne peljem. Raje sedem na kolo.

Se spominjate začudenja dr. Radoja Milića na testiranju na fakulteti za šport, saj vas je verjetno takoj začel primerjati z Janijem Brajkovičem? Prav zaradi teh testov ste verjetno dobili zaupanje Milana Eržena, da vas je po letu med rekreativci vzel na preizkus k Adrii Mobil.

Dr. Miliču se je samo smejalo. To se spomnim. Bil je vesel takšnega novega testiranca. Skoraj zagotovo je omenil Janija Brajkoviča in dal kakšno visokoletečo primerjavo. A test je le test, teorija na papirju, podatki za trening.

Ampak dobili ste pogodbo pri Adrii Mobil.

Nisem razmišljal o denarju. Imel sem v glavi le priložnost, da poskusim v tem svetu. Želel sem le poskusiti, če sploh zmorem.

Vas še prepoznajo kot smučarskega skakalca, ki je padel v Planici, ali vas prepoznajo kot kolesarja?

Verjetno zdaj že kot kolesarja.

V vašem klubu Adria Mobil so postregli z zanimivim podatkom, da so vse novice na klubski spletni strani in klubskem profilu na facebooku z vami v glavni vlogi daleč najbolj obiskane. Čutite to klubsko zvezdništvo?

Zanimiv podatek. Nisem vedel. Sem počaščen, če je tako, in vesel tega podatka. Tega sam ne čutim, a očitno me veliko ljudi pozna tako zaradi skokov, poznan sem med amaterskimi in rekreativnimi kolesarji in zdaj malce že tudi med profesionalnimi. Verjetno je to skupaj prineslo to množico.

Kako vaše dekle gleda na zvezdnika Adrie Mobil?

Vesela je, da mi uspeva. Nisem zvezdnik. Všeč mi je, da ljudje opazijo, kar delam.

Kakšen je svet profesionalnega kolesarja skozi oči nekdanjega smučarskega skakalca in obratno?

Zelo zahteven. Marsikdo misli, da je to le izlet s kolesom. Kolesar je polno zaposlen ves dan. Najprej fizično na treningu, potem je treba počivati. To je osnovni krog uspeha, delo in počitek. Zdaj cenim tudi druge stvari, ki jih prej nisem zaznal. To je pozitivna stvar v življenju. Povsod je skupno to, da se je treba truditi maksimalno, z vso energijo in mišljenjem. To je enako vsem športom. Drugo je fizika.

Ste še v stikih s skakalno sceno?

Seveda. Najbolj z domačini, sosedom Andražem Pograjcem in druščino. Katja Požun je ravno danes pri meni iskala nasvet, kako naj se ubrani ponavljajočih bolezni. Želela je vedeti, kako kolesarji ob stalni izpostavljenosti vsem vremenskim pogojem in naporom ostanemo zdravi. Po moje je bistvo v prehrani; žlica medu in podobno, veliko je v prehrani.

Prav tu se je vaše življenje verjetno najbolj spremenilo. Prej ste načrtno hujšali, zdaj lahko jeste od jutra do večera?

Zdaj moram še bolj paziti na prehrano kot včasih. Za kolesarja je še pomembnejša pravilna in raznovrstna prehrana. Tudi meni diši svež domač kruh, rižev narastek, tudi klobasa zvečer. Tudi po dirki, če prija.

Vaš še mika, da bi pozimi odšli na zaletišče ali na plastiko?

Me. Preteklo zimo je bilo žal v Kisovcu premalo snega. Ko pa je bil, sem bil ravno na pripravah na Tenerifih. Če bo priložnost, bom skočil to zimo. Na kakšni 50-metrski skakalnici bi lahko znova poskusil. In tudi v Planico na ogled skokov bi šel, če ne bo ravno tedaj kakšna pomembna etapna dirka kot teden Coppi in Bartali v Italiji.

Zdi se skoraj neverjetno, da trenerji v skakalnem športu niso odkrili vašega vzdržljivostnega potenciala. Če bi poskusili v smučarskem teku, bi verjetno hitro našli potencial za vrhunskega nordijskega kombinatorca, kot je Marjan Jelenko?

Težko rečem, zakaj me niso odkrili. Tudi sam se nisem navduševal za tek. V glavi sem bil skakalec, ozko usmerjen. Čeprav sem vedel, da sem premagoval tudi kombinatorce v krosu, sem razmišljal le o skokih. Nisem imel širšega pogleda. Zdaj bi razmišljal drugače.

Je vaš padec v Planici kaj usodno vplival na potek kariere in preobrazbo?

Vplival je, a sem ga vzel bolj kot izkušnjo. Kasneje so me bolj motile razne poškodbe s koleni in podobno. In motivacija je začela pešati.

Ampak s skokov ste vajeni hitrosti. Je to koristna skupna točka?

Ja, povsod sem že drvel z več kot 100 kilometri na uro. Na smučeh je 104 kilometre na uro verjetno rekord, na kolesu več. Očitno imam občutek za hitrost. Ni me strah, ne bojim se. Obvladam kolo. Sicer nisem najhitrejši, a tudi nisem Ivan Basso. Padcem se nisem uspel izogniti (spomladi je hudo padel na prvi večji dirki v Istri in si poškodoval očesno dno, ob pomoči zdravnikov pa ni trpel hujših posledic, op. a.). Vožnja v skupini in taktika sta najtežji plati kolesarstva. Po dveh sezonah mi še vedno ogromno manjka. Kolesarstvo je zelo kompleksno.

Ste zato po 51. dirki Po Furlaniji - Julijski krajini, ki se je prejšnjo soboto s kratkim izletom v Sloveniji končala v Miljah pri Trstu, dejali, da nimate za burek, čeprav ste v konkurenci kolesarjev, ki že imajo zagotovljene pogodbe za večje profesionalne ekipe, končali na sedmem mestu?

Še vedno se učim. Velikokrat še ne znam drugače kot na moč, na klanec, ker je tako najlažje. Na državnem prvenstvu v Gabrju (četrto mesto, op. a.) sem sledil Juretu Golčerju, ker je bil tedaj najboljši. V Furlaniji so bili odločilni vzponi, kot na Staro goro pri Čedadu, kratki. Zame prekratki. Ni bilo vzponov kot lani na Matajur, kjer je zmagal Jan Polanc. Ali na Kal, Zasavsko Sveto goro, na Kum. Tudi konkurenca je manj poznana, nepredvidljiva. Taktično lažje je dirkati na dirkah višje kategorije, kot je na primer Po Sloveniji. Vse je bolj predvidljivo.

Sta se že pomerila na klanec z vašim zasavskim kolesarskim predhodnikom Miranom Cvetom, ki je imel podoben potencial, a ga ni uspel izkoristiti, talent pa letos kaže med gorskimi tekači?

Z Miranom se še na treningu redko srečava. Po moje se nisva pomerila še na nobeni dirki. Vem pa, kako je letos presenetil gorske tekače. Verjetno imamo Zasavci nekaj v sebi, pa tega dolgo ne odkrijemo. To je lahko nasvet tudi drugim. Tudi mladim. Poslušajo naj telo in dušo, naj izkoriščajo motivacijo, temperament, naj poskusijo, kar jim je všeč. Naj sledijo željam in veselju.

Mimogrede, ali ni tudi letošnji zmagovalec Vršiča Matej Kimovec iz vaših zasavskih koncev?

Matej je moj dober kolega. Z njim in drugimi kolegi vsak četrtek odpeljem »vaško rundo« med Zagorjem, Trojanami, Dobom, Moravčami. Tako se imenuje tudi klub kolesarskih navdušencev. Po vasi Vače. Letos Matej preseneča. Veliko mu svetujem. Le knjigo mojega trenerja Mirana Kavaša mu nosim že nekaj mesecev. V njej bo izvedel še več o treningu. Z zmago na Vršiču gre po mojih korakih.

S Kandršami, Vačami in Bogenšperkom je povezana tudi trasa letošnje zadnje etape dirke Po Sloveniji, kjer ste pomagali kolegu Klemenu Štimulaku do majice najboljšega hribolazca.

Zame je bil to eden najlepših dni v sezoni. Bilo je neverjetno. Domač hrib, bil sem spredaj z ubežno skupino, vsi domači, znanci so prišli pogledat, dobil sem kurjo polt, nisem čutil utrujenosti. In tam je Štimi dobil glavne točke za majico hribolazca. Očaran sem bil, da mu je s toliko vloženega truda z mojo pomočjo le uspelo. To je draž kolesarstva. Nič ne moreš narediti sam brez ekipe. Dobro je imeti v ekipi tako izkušene, kot so Fajt, Rogina, Mugerli. Še veliko se moram od njih naučiti.

Po zmagi v Novem mestu sem zasledil, da so se kolegi iz konkurenčnih ekip šalili na vašo napoved pred dirko, da vam ne gre, da ne zmorete in da le upate, da se boste do Novega mesta pripeljali. Je to del taktike?

Ne. Res sem imel slab občutek. Dan prej sem na kriteriju v Novem mestu odstopil. Verjetno je bila to tudi posledica tritedenskega treninga v visokogorskem italijanskem Livignu.

Torej višinske priprave. Niste bili na Mangartskem sedlu kot Mugerli in Štimulak, kjer je zlato kolajno z olimpijskih iger v Mehiki leta 1968 koval že telovadec Miroslav Cerar?

Ne. Livigno je bil mišljen kot dopust. To sem prakticiral že lani, všeč mi je tam. Veliko znanih kolesarjev sem srečal. Od Sagana, Rogersa, Scarponija, Paolinija.

Torej ste s kakšnim vrhunskim kolesarjem že navezali stike, da bo lažji prihod v kakšno elitno ekipo WorldToura?

To pa še ne. Si pa želim na najvišjo raven. Upam, da bom še napredoval. Nastop na Giru bi bilo nekaj fascinantnega. Motiv imam. Zavedam se, da imam še ogromno priložnosti pred sabo.