V deževnem vremenu Contador ni želel ničesar tvegati in je v kronometru za 1:40 minute zaostal za Malorijem. In četudi je izgubil 27 sekund prednosti proti najbližjemu zasledovalcu Britancu Chrisu Froomu (Sky), je imel dovolj naskoka, da je prepričljivo osvojil špansko pentljo. Drugi je bil tako Froome, tretji pa Španec Alejandro Valverde (Movistar).

Contador je tako 25 mesecev po prestani dopinški kazni spet v dobri formi, kar je dokazal z zmago na domači Vuelti. Enaintridesetletni Madridčan, ki je letos na Tour de Franceu grdo padel, na 69. španski pentlji sprva sploh ni želel nastopiti, danes pa se je v Santiago de Composteli veselil enega večjih uspehov kariere.

Potem ko se je še pred dobrimi osmimi tedni zdelo, da je za Contadorja konec sezone, ko je kot eden od favoritov dirke po Franciji v deseti etapi med spustom grdo padel in odstopil z zlomljeno golenico, se je Španec, sicer dvakratni zmagovalec Tour de Francea, dvignil kot Feniks. Potem ko je sredi avgusta napovedal, da okrevanje po operaciji desnega kolena dobro poteka in bo nared za Vuelto, si vseeno nihče ni mislil, da bo po 21 etapah končal povsem na vrhu.

Contador je rdečo majico na španski pentlji oblekel po deseti etapi in položaja vodilnega ni več izpustil iz rok. Ko je v 20. etapi uspešno odbil vse napade najtesnejših tekmecev, zlasti Britanca Chrisa Frooma, ki ga je edini resneje ogrožal, je bilo jasno, da mu na nedeljskem kratkem kronometru v Santiago de Composteli, dolgem le 9,7 kilometra, nihče več ne more odvzeti še tretje zmage na dirki po Španiji v karieri.

Predzadnja etapa je bila odločilna, saj bi se Froome še lahko vmešal v boj za zmago, a je bil Contador enostavno močnejši. "Zelo sem srečen. Na dirki sem dobil obe kraljevski etapi, kar je res izjemno," je dejal Contador po sobotnem slavju, ko je bilo jasno, da bo današnja vožnja na čas zgolj formalnost.