Na VN Quebeca, dirki WorldToura, se je s 23. mestom najbolj izkazal Borut Božič. Izkušeni 34-letni Idrijec je v težkem sprinterskem zaključku samo za sedem sekund zamudil vodilno skupino z zmagovalcem Simonom Gerransom (Orica), Nizozemcem Tomom Dumoulinom (Giant) in Ramunasom Navardauskasom (Garmin). Božič je le dve mesti zaostal za Norvežanom Alexandrom Kristoffom (Katjuša), ki ga mnogi omenjajo kot enega najbolj vročih favoritov za mavrično majico.

Dobre forme Božiča je Štangelj zagotovo vesel, saj je predviden kot podaljšana roka selektorja. Med preostalimi pa je bil bolj kot na Janija Brajkoviča (67. mesto), Mateja Mohoriča (79.) ter Simona Špilaka (60.), ki o svetovnem prvenstvu noče ničesar slišati, pozoren na Jana Polanca. Mladi Kranjčan je bil kot ubežnik zelo aktiven v prvem delu dirke, že lani pa se ni ustrašil odgovornosti v Firencah, ko je reševal slovensko čast. Še bolj je pripravljenost omenjena peterica razkrila na VN Montreala, ki je bila včeraj zvečer po našem času.

Mozaik Štangljevega izbora se jasni tudi po drugi plati. Za Mateja Mohoriča in Kristijana Korena predvideva nastop v posamični vožnji na čas, ki bo na sporedu 25. septembra. »O nastopu se bom odločil po ekipni vožnji na čas v nedeljo,« Kristijan Koren še pušča dvome. Kolesar Cannondale je z podpisom pogodbe za Garmin, tako kot Matej Mohorič, že rešil status za sezono 2015, te dni pa trenira doma na primorskih cestah. »Na cestni dirki na svetovnem prvenstvu bi rad dobro dirkal. Ni me strah, da ne bi pokazal, koliko zmorem, čeprav napovedujejo zahtevno traso,« je samozavesten Koren, ki je bil nepogrešljiv član Hvastijeve reprezentančne zasedbe vsa zadnja leta in bo tako verjetno tudi pri Štanglju.

Pripravljenost bo testiral med tednom na enodnevnih dirkah v Italiji (16. septembra na Pokalu Bernocchi). Slednje klasike bodo še mnogo bolj pomembne za Grega Boleta, ki bo po Štangljevi zamisli prvi adut reprezentance v Ponferradi. Štangelj je v težki situaciji, ker se bo moral zahvaliti kar nekaj odličnim kolesarjem. Izbira tudi med Božičem, »Američanom« Juretom Kocjanom, Lukom Mezgecem. »S Štangljem sem v stikih. Treniram. V tem tednu dirkam le konec tedna v Belgiji. Verjamem, da Štanglju ne bo lahko. Tri sprinterje na svetovno naj ne bi peljal, le enega,« o izboru razmišlja Luka Mezgec, junak Trsta.

Se pa svetovno prvenstvo začenja že v nedeljo, 21. septembra, z ekipno vožnjo na čas najboljših moških in ženskih profesionalnih zasedb. Ekipno svetovno prvenstvo, čeprav je to najmlajša disciplina prvenstva, dobiva vse večjo veljavo. Nastop sta si zagotovila tudi Adria Mobil v moški in BTC City Ljubljana v ženski konkurenci. Novomeščani že nekaj časa uigravajo šesterico (Rogina, Fajt, Mugerli, Štimulak, Roglič, Maltar). Na sobotni dirki Bohemia Tour na Češkem se je s četrtim mestom najbolj izkazal Kristjan Fajt, verjetno pa z Matejem Mugerlijem nista med vročo šesterico, o kateri Štangelj najbolj razmišlja.

Gorazd Penko, selektor ženske zasedbe, še kako vesel prihaja s tridnevne dirke Po Toskani, ki ima v nazivu tudi dodatek »predsvetovni giro«. Poljakinja Eugenija Bujak v dresu BTC je osvojila drugo in tretje mesto v uvodnih etapah, v skupnem seštevku pa končala kot četrta, kar je eden najboljših dosežkov ljubljanske ekipe v sezoni in kot nalašč za dvig morale pred odhodom v Ponferrado. Zanimivo, da je prav kronometer tista disciplina, na kateri je Penko gradil klubsko zasedbo, svetovno prvenstvo bo pika na i. Dobro formi so v Toskani pokazale tudi Špela Kern (18. mesto v skupnem seštevku), Urša Pintar (15. mesto v drugi etapi) in Polona Batagelj (18. mesto v prvi), vse tri so tudi Penkove izbranke za cestno dirko v reprezentančnem dresu.