Svetovno uveljavljeni koncertni in operni pevki bo nagrado podelil avstrijski minister za umetnost in kulturo dr. Josef Ostermayer. Finkova bo že tretja Slovenka, ki bo prejela ta naziv, pred njo sta bila to operna pevca Anton Dermota in Marjana Lipovšek. Na umetničino posebno željo bo na slovesnosti nastopil moški pevski sestav Vokalna akademija Ljubljana, ki ga vodi Stojan Kuret.

Naziv le največjim

»Avstrija je dežela, v kateri živim in pojem že več kot 20 let. Taka gesta države je zame nepričakovano darilo. In v čast mi je, da sem sprejeta med take vrstnike, kot sta sanjski in nepresežen Dermota ter občudovana in fantastična Lipovškova,« pravi k nagradi Bernarda Fink, ki živi v Svečah na avstrijskem Koroškem.

Anamarija Topoljski iz Compress Ljubljana, agencije za stike z mestom Dunaj, pravi, da je podelitev zaprtega tipa, izvedena bo na najvišji državni ravni, saj jo podeljuje Zvezno ministrstvo za umetnost, kulturo, ustavo in javno službo Republike Avstrije, dobijo pa jo umetniki, ki so dolgo let v svojih poklicih uspešni in so pripomogli k prepoznavnosti Avstrije. Pogoj za dodelitev nagrade je, da je umetnik aktivno navzoč vsaj v eni avstrijski kulturni ustanovi ter neguje njihovo glasbeno izročilo, nagrada pa ne prinaša denarnih spodbud. V zadnjih letih so naziv prejeli Deborah Polanski, Ramón Vargas, Nathalie Dessay in Thomas Quasthoff, slednji bo na tokratni podelitvi tudi častni govorec.

To ni edina pomembna nagrada v umetničini karieri v Avstriji, že pred nekaj leti je prejela častni znak za prispevek k znanosti in umetnosti. Spregledana ni bila niti v Sloveniji, lani recimo sta z bratom, ravno tako svetovno uveljavljenim opernim pevcem basbaritonistom Marcosom Finkom, prejela nagrado Prešernovega sklada za zgoščenko Slovenija! (založba Harmonia mundi) in odmevni cikel koncertov po Sloveniji. To je bila že njena druga nagrada Prešernovega sklada.

Ambasadorka glasbe in Slovenije

»Zame je Slovenija domovina, ki jo nosim s seboj, kamor koli grem, četudi sem rojena v Argentini. Starši so bili v letu 1945 zavrženi kot izdajalci, jaz pa se vračam v Slovenijo kot svobodna Argentinka in Slovenka. To me zelo osrečuje,« je povedala umetnica, ki se ponaša tudi z grammyjem, ki ga je prejela za posnetek Händlovega Julija Cezarja, skupaj z bratom in pianistko Carmen Piazzini pa si je prislužila še eno nominacijo za to prestižno glasbeno nagrado, in sicer v kategoriji najboljše klasične vokalne izvedbe. Finkova je posnela več kot petdeset plošč pri uglednih založbah Harmonia mundi in Hyperion Records. Njen repertoar je izjemno širok in zahteven, ravno zaradi discipline in poglobljene študioznosti pa si je pridobila ugled med največjimi dirigenti in orkestri po svetu.

V Sloveniji sta skupaj z bratom nazadnje nastopila na lanskem ljubljanskem poletnem festivalu, njo pa smo pričakovali tudi maja letos v modrem abonmaju Slovenske filharmonije, vendar je svoj nastop zaradi bolezni odpovedala. »Zelo mi je žal za ta odpadli koncert, se pa že veselim, da bom v prihodnjem maju spet pela z Orkestrom Slovenske filharmonije, in sicer v 2. Mahlerjevi simfoniji,« zdaj pravi Finkova.

Njena naslednja obveznost v teh dneh je pevsko tekmovanje v Kölnu, kjer je članica žirije, nato pa bo šla kot solistka na turnejo z Berlinskimi filharmoniki in Simonom Rattlom; izvajali bodo 9. Beethovnovo simfonijo in Szymanowskijev oratorij Stabat Mater, turneja pa bo posvečena 25. obletnici padca berlinskega zidu. Decembra bo spet pela z Renéjem Jacobsem Bachov Božični oratorij; ta evropska turneja se bo začela v Leipzigu in se bo nadaljevala v Londonu.