120 milijonov potnikov

Drugo letališče v Dubaju naj bi služilo predvsem kot domača baza letalskega prevoznika Emirates. Ta trenutno za svojo bazo uporablja letališče Dubai International, ki pa naj bi za njegove potrebe kmalu postalo premajhno.

"Zagnali smo prvo fazo, v okviru katere bo dosežena zmogljivost 120 milijonov potnikov, potrebnih za preselitev domače baze družbe Emirates," je pred dnevi pojasnil prvi mož družbe Dubai Airports Paul Griffiths.

Projekt širitve, ki bo trajal od šest do osem let in bo stal okoli 32 milijonov dolarjev, je že odobril dubajski šejk Mohamed bin Rašid.

Kriza pred leti ambiciozni projekt močno prizadela

Izgradnja letališča Al-Maktum International se je začela, še preden je leta 2009 emirat močno prizadela globalna finančna kriza. Cilj je bil zgraditi največje letališče na svetu z zmogljivostjo 160 milijonov potnikov letno in šestimi vzletno-pristajalnimi stezami.

Kriza je ambiciozni projekt sicer močno prizadela, tako da so letališče leta 2010 odprli le za tovorni promet, medtem ko je potniški promet v zelo omejenem obsegu stekel šele oktobra 2013. Končni načrt sicer predvideva pet vzletno-pristajalnih stez in zmogljivost do 200 milijonov potnikov letno. Kdaj bodo nova dela na letališču stekla, še ni znano, vendar pa bo po Griffithsovih besedah to kmalu.

Prek letališča Dubai International je lani potovalo več kot 66,4 milijona potnikov, do leta 2020 pa naj bi gostilo več kot 100 milijonov potnikov. Dubaj je pomembno vozlišče na letalskih linijah med zahodnimi državami in Azijo ter Avstralijo.