Osvežena objava seznama suspendiranih kolesarjev zaradi dopinških prekrškov na spletni strani Mednarodne kolesarske zveze (UCI) je tudi uradno razkrila ime mladega slovenskega kolesarja. Komaj 18-letni Kristjan Kumar, zmagovalec dirke Trofeja Karlberg v Nemčiji, je bil pozitiven na eritropoetin. Dirka je štela v niz največjih mladinskih dirk za Pokal narodov UCI. Uporaba umetnega eritropoetina velja za najhujšo zlorabo v vzdržljivostnih športih. Slovensko kolesarstvo je po tej plati na vrhu najbolj nehvaležnih vročih kolesarskih novic.

Primer se razpleta zelo počasi. Od konca julija, ko je primer mladega kolesarja iz Ajdovščine, člana KK Meblo Yogi Nova Gorica, začel odmevati med kolesarsko srenjo zaradi njegove odsotnosti na VN Kranja, slovenska antidopinška organizacija SLOADO še ni uvedla postopka. Z njim je le seznanjena. »Postopek vodi UCI, s primerom smo le seznanjeni. Disciplinski postopek bi lahko uvedli šele na podlagi dokumentacije, te pa še nimamo,« je okoliščine postopka pojasnil direktor SLOADO Jani Dvoršak. Zadnja leta vodi vse postopke proti športnim grešnikom v Sloveniji in niso v pristojnosti panožnih zvez, kot je Kolesarska zveza Slovenije, kjer bi želeli hitrejšo razrešitev primera. UCI naj bi čakala analizo vzorca B. Mogoče pa je, da vodi svojo preiskavo. Tudi predstavnikom kluba naj bi svetovali, naj se do uvedbe postopka vzdržijo komentarjev.

Primer Kumar ima mnogo bolečih vprašanj. Ne zgolj moralnih. Od obdobja neuradnega razkritja v kolesarski srenji že kroži nekaj odgovorov. Kristjan Kumar je v tej sezoni blestel. Poleg zmage na zgoraj imenovani dirki, eni najpomembnejših etapnih dirk za mladince, je Sloveniji domala sam privozil deveto mesto v ekipnem seštevku Pokala narodov. Tudi na evropskem prvenstvu v švicarskem Nyonu z devetim mestom v posamični vožnji na čas in deveti mestom na cestni dirki je nakazoval, da bi lahko šlo za kolesarja z izjemnim potencialom na ravni najboljših slovenskih kolesarjev s Simonom Špilakom, Janijem Brajkovičem, Kristijanom Korenom.

Pomoč z vbrizgavanjem umetnega EPO, ki spodbuja rast rdečih krvnih telesc, je bila zaradi očitne učinkovitosti najbolj razširjena oblika dopinga v preteklosti. Zaradi zelo izpopolnjenih metod odkrivanja se k tovrstni praksi zatekajo le še najbolj zaslepljeni in naivni. Mladenič, ki je šele spomladi dopolnil 18 let, naj bi metode uporabe spoznal in substance dobil z italijansko navezo. Ob robu primera velja zapisati, da velja v Italiji, Avstriji, Franciji in večini drugih državah zelo stroga protidopinška zakonodaja za posest, uporabo ali pomoč pri tovrstnih zlorabah športa. V Sloveniji se ta zakonodaja šele sprejema in malemu lumpu in pomočnikom kazen sploh ne grozi. Primera očitno ne raziskuje nihče.

Po športni plati je ironično, da je njegov klubski trener Andrej Cimprič tudi mladinski reprezentančni selektor. Vprašanje, zakaj trener ni odkril čudežnega dečka, saj je bil njegov napredek dvomljiv, se že ponuja. Kot govorijo, je mladenič marljivega klubskega trenerja in dolgoletnega mladinskega selektorja prepričal z zavajajočo uporabo višinskega šotora. Naj omenimo, da je predvsem zaradi teh ponujenih izgovorov višinski šotor (bil) nezaželen v nekaterih državah. Med reprezentančnimi kolegi naj bi bil Kumar znan tudi po drugih, milejših oblikah medicinske pomoči. Znal se je pokazati tudi z dovoljenjem za uporabo nekaterih zdravil. Nemara je s tem znal prepričati še koga od bližnjih. Po tej plati ni delal sam.

Zakaj? Mladega kolesarja je očitno vodila le sla po dosežku in zmagah. Za prehod v člansko konkurenco naj bi bil že dogovorjen z ekipo Radenska Rog. Za ta prehod bi bili dovolj že mnogo skromnejši dosežki, kot je tretje mesto na državnem prvenstvu, ne pa zmage. Skoki iz mladinske v profesionalno ekipo na elitni ravni niso mogoči. Niti največjim talentom z mavrično majico, kot je Matej Mohorič. Denar in eksistenca kot pri večini grešnikov nista razlog.

In če mladega kolesarja iz zagate lahko reši le še čudež, je za resen kolesarski svet odpisan. Njegova zadnja »lovorika« je tretje mesto na seznamu suspendiranih, kjer je v imenitni druščini Kazahstanca Valentina Iglinskija iz ekipe Astana (EPO) in Čeha Romana Kreuzigerja (Tinkoff), ki je suspendiran na podlagi anomalij v biološkem potnem listu. Seveda še mnogo bolj od primorskega lumpa, ki se izogiba odgovornosti na pragu polnoletnosti, boli vse preostale, vpete v kolesarski šport. Tako njegove klubske kolege, ki bodo ali pa so že na vseh dirkah v tujini pod zelo strogo (dopinško) kontrolo. To so težki dnevi za preveč v poštenost zaverovanega trenerja, za osramočen klub in reprezentanco, ki ima le to srečo v nesreči, da UCI še ni izpeljala postopka. Kljub zvezdici, ki so jo pritisnili k vsem dosežkom Kumra, še ni izbrisala njegovih dosežkov in Slovenija je obdržala reprezentančno kvoto nastopajočih za svetovno prvenstvo v Ponferradi. Zelo užaljeni so tudi organizatorji dirk. Prireditelji Trofeje Karlsber so zaskrbljeni nad odzivom javnosti in sponzorjev, saj je to prvi primer v 27-letni zgodovini dirke. Dobro plat pozitivnega testa so našli le v tem, da sistem boja proti dopingu deluje. Ni nepomembno, da v Nemčiji še vedno traja nekakšen medijski linč nad cestnim kolesarstvom zaradi afer v preteklosti. Nemške televizije skoraj ne prenašajo dirk, kot je Tour de France, čeprav imajo zmagovito generacijo Degenkolba, Kittla, Martina.