Zasejali prvi hektar čebule

Ob letošnjem zaključku projekta ugotavljajo, da so največ pridobili z obuditvijo vzgoje nekoč daleč naokoli cenjene in priznane rdeče raške čebule, ki so jo predniki, zvezano v kite, prodajali na precej širokem območju med Novim mestom in Zagrebom. Celo del tedanje trgovske poti se je imenoval čebularska pot, Račane pa so okoličani posmehljivo imenovali za čebularje. »Z uresničitvijo projekta smo med drugim dosegli tudi to, da čebular za naše ljudi ni več zbadljivka,« pravi predsednik turističnega društva Alojz Kerin, ki računa, da bodo zaradi obuditve slovesa avtohtone raške čebule in kulinarične ponudbe, sloneče na tej nepogrešljivi vrsti zelenjave, pritegnili turiste od blizu in daleč. V združenje, ki se bo predvidoma sčasoma preoblikovalo v podjetje, so namreč pritegnili tudi dva domača gostinca, ki ponujata celo vrsto jedi, pripravljenih s pomočjo čebule.

Zaradi bojazni, da bo čebule, kolikor so jo doslej pridelali na razdrobljenih majhnih kmetijah ob povečanem povpraševanju prehitro zmanjkalo, so v okviru projekta lani zasejali prvi hektar raške čebule, ki naj bi se mu v prihodnje pridružili novi. »En hektar zemljišča, na katerem je mogoče pridelati 10 in več ton raške čebule, predstavlja eno delovno mesto. S širjenjem površin s čebulo bo raslo tudi število delovnih mest,« pravi direktor Regijske razvoje agencije Posavje Franc Češnovar, tudi sam Račan.

Kmete strah pred inšpektorji

Na trgu sredi Rake so lani pridobili razstavni prostor, v katerem se obiskovalci lahko seznanijo s ponudbo za zdaj enajstih članov združenja. Vsi člani in tisti, ki se za članstvo še niso odločili, si želijo, da bi svoje pridelke in izdelke lahko tudi nemoteno tržili, saj so zaradi pogosto spreminjajoče se zakonodaje in nepoučenosti pogosto v strahu, da morda nevede kršijo zakonodajo.

»Ključna ovira, da se ljudje težko odločijo za prodajo pridelkov, je v birokratskih ovirah oziroma poostrenih postopkih, ki jih morajo za neposredno trženje svojih pridelkov izpolnjevati kmetije,« pravi Darja Planinc z regijske razvojne agencije. Ti so bili doslej navajeni drugačnega načina dela, zdaj se pa najbolj boje obiskov inšpektorjev.