»Trenutno stanje na klubskem računu je nič, razlog pa je to, da sta nas blokirala nekdanja Slovanova igralca. Zato bolj ali manj životarimo, se skušamo znajti na različne načine, da smo sploh lahko začeli sezono,« priznava klubski predsednik Luka (Marjan) Gorišek, ki je vodenje nekdanjega velikana s Kodeljevega prevzel avgusta 2011. Nekdanji igralec Slovana (njegov dres je nosil med letoma 1973 in 1983) in reprezentant Jugoslavije je odkrito potrdil našo informacijo, da sta nekdanja Slovanova igralca, ki sta z izvršbo »sedla« na klubski račun in po sodni poti prišla do svojega denarja, Aleš Franetič in Andrej Kastelic.

Neznana višina dolgov

Pogajanja z obema o začasnem odlogu in načinu poplačila dolgov niso bila uspešna, zato sta končno le prišla do svojega denarja. Franetič naj bi po neuradnih informacijah dobil sredstva v višini cene dobrega avtomobila (okoli 15.000 evrov), Kastelic pa bi si lahko kupil kar nekaj dobrih vozil (vsaj štiri). »Glede vračanja dolgov do njiju fanta nista bila potrpežljiva, nista želela še vsaj malo počakati. Žalostno je, da so to fantje, ki so si na osnovi rokometa zagotovili življenjsko eksistenco in ki jim je rokomet veliko dal. A to je pač odločitev vsakega posameznika, stvar razmišljanja in morale,« meni Gorišek, menda pa se obeta še kakšna izvršba.

Po prvem mestu v 1. B ligi v sezoni 2012/13 se je Slovan v prejšnji vrnil med elito, njegov proračun pa je znašal okoli 110.000 evrov. Za minulo sezono je imel Gorišek glede proračuna dva scenarija: med 250.000 in 270.000 evri in od 330.000 do 340.000 evrov. A cilja se tudi zaradi neodzivnosti sponzorjev in njihovih neizpolnjenih obljub nista uresničila, dolg za minulo sezono pa znaša okoli 25.000 evrov. »Zame so verodostojni samo dolgovi, ki so nastali v času mojega predsednikovanja. Mi smo uradno poslovanje začeli z ničle. Celoten dolg Slovana? To pa je velika neznanka, saj nam nekdanja uprava ni predala nobene dokumentacije. Očitno okostnjaki že padajo iz omar, a tega, koliko okostnjakov je še, kako veliki so in kako velike so omare, iz katerih bodo padali, ne vem,« opozarja Gorišek.

Fantje bodo igrali brezplačno

Proračun za to sezono znaša le okoli 80.000 evrov, kar naj bi zadostovalo za osnovno preživetje – za plačilo tekmovalnih stroškov, dvorane, sodnikov in prevozov. »Proračun za to sezono je bil skorajda že pokrit. A nato sta se nam nepričakovano zgodili izvršbi in zdaj smo spet na ničli. Znova bomo morali skušati poiskati denar in nekje napraskati evre,« se zaveda nekdanji član Slovanove zlate generacije. Igralci pod vodstvom novega trenerja Boštjana Ficka bodo igrali brezplačno, nekateri le za obrok ali dva dnevno, redkim bo klub priskrbel še sobo. »Nimamo profesionalnih igralcev, nobenega po pogodbi. Fantje bodo pravzaprav igrali le za sendvič in pijačo. Tisti, ki so ostali v klubu, so se s tem strinjali in to zelo cenim. Druge rešitve ni, če želimo preživeti in če ne želimo dokončnega pogreba Slovana,« dodaja predsednik.

Slovan bi na osnovi razpisov moral od Mestne občine Ljubljana (MOL) dobiti tudi namenska sredstva (šlo naj bi za več kot 50.000 evrov), a zaradi klubskega dolga do MOL se to še ni zgodilo. Zato tudi trije trenerji mlajših selekcij menda že sedem mesecev niso dobili plače. Slovan dolguje MOL približno enak znesek, kot bi ga moral dobiti z nasprotne strani, a zaradi birokratskih pravil kompenzacija ni mogoča: »Takšna pravila so neumnost, nesmisel in očitno jih normalni ljudje ne razumemo. Na osnovi razpisov so nam bila ta sredstva uradno odobrena, a zdaj ne moremo do njih. V sedanji situaciji je nemogoče, da bi mi najprej MOL plačali dolgovani znesek, nato pa lahko začeli črpati njegova sredstva.«

Odhaja Ostrelič, prihaja Dujić?

Ko je na direktorski položaj v Slovanu sedel Stane Ostrelič, je to dvignilo veliko prahu. V zakulisju že nekaj časa kroži informacija, da je Ostrelič zaradi različnih razlogov v fazi odhajanja s Kodeljevega, njegovo vlogo pa naj bi prevzel Goran Dujić, dosedanji direktor rokometašic Krima. »Ostrelič trenutno še vedno opravlja svojo direktorsko vlogo in ima takšno funkcijo, kot jo je imel doslej. In to popolnoma volontersko. Eno leto se je praktično zastonj vozil v Ljubljano in nazaj domov brez centa nadomestila. No, priznavam, da obstajajo določene anomalije, a že večkrat sem – tudi staršem otrok – javno povedal: dokler bom jaz predsednik Slovana, starši in ulica ne bodo krojili klubske politike. Ta je pač stvar sedanje uprave, ne glede na to, kakšna je in kakšno mnenje ima kdo o njej,« pojasnjuje Gorišek. Na vprašanje o domnevnem Dujićevem prihodu odgovarja: »Vem, da se o tem veliko govori, a uradnega ni še ničesar. Dokler se ne bo naredilo in zgodilo nič uradnega, je nesmiselno govoriti o tem, ugibati, napovedovati, kalkulirati.«

Gorišek, po izobrazbi diplomirani strojnik in lastnik uspešnega podjetja za proizvodnjo in projektiranje na področju energetike, predvsem s svojim podjetjem drži Slovana pri življenju. »Kljub težkim razmeram ne bom odnehal. Zadnji bom, ki bo zapustil Slovanovo barko. V klubu imamo le mlade in domače igralce iz generacije, ki je bila pred dvema letoma pod Fickovim vodstvom državni prvak in ki igra le za golo preživetje. Upam, da se bodo našli ljudje, ki bi prispevali kakšen evro, prav vsak evro je za nas pomemben. V primerjavi s proračuni košarkarjev in nogometašev Olimpije ter rokometašicami Krima je naš proračun v razmerju 1:10 ali celo 1:20,« še pravi nekdanji krožni napadalec Gorišek.