Kot je danes poročal Jutarnji list, je Primorac večinoma oškodoval bencinske črpalke na območju Zagreba. Odtujil je približno 900 litrov bencina. Objavili so tudi Inin seznam vsakega posameznega Primorčevega točenja goriva, ki ga ni plačal.

Zaposleni na črpalkah so voznika vsakič, ko ni plačal goriva, prijavili pristojni policijski postaji, a policisti, kot navaja časnik, doslej svojega nekdanjega kolega niso kazensko ovadili.

Potrdili so, da Primorac ni več zaposlen na ministrstvu za notranje zadeve zaradi hujših kršitev delovnih dolžnosti, ter poudarili, da v primeru kraje goriva ne gre za poseben odnos do bivšega policista.

Kot so spomnili, hrvaški zakon določa, da bo država sprožila kazenski pregon za kraje v vrednosti nad 2000 kun, vrednost posameznih Primorčevih kraj pa je pod 500 kun (66 evrov).

Odvetnik Branko Šerić je za zagrebški časnik povedal, da bo policija morala vložiti kazensko ovadbo proti Primorcu zaradi trajanja kaznivega dejanja, ker storilec s ponovitvami kazenskega dejanja presega zakonsko omejitev zneska, ki je določena za uradni pregon.

Ina lahko vloži zasebno tožbo proti Primorcu, a se zavedajo, da bo postopek trajal dolgo, medtem pa bo bivši policist nadaljeval svojo prakso.

V Ini izpostavljajo, da so že imeli podobne primere, a nihče ni tako pogosto kradel gorivo kot Primorac. Vsakič, ko je zapustil bencinsko črpalko, ne da bi plačal gorivo, so na njegov naslov poslali zahtevo, naj plača bencin. In dvakrat naj bi to tudi storil.

Hrvaška vlada je julija predlagala spremembe kazenskega zakona in je med drugim znižala materialni prag za pregon v primeru kraje. Če bodo v saboru sprejeli vladni predlog, bo v prihodnje država sprožila kazenski pregon tudi za kraje v vrednosti nad 1000 kun (132 evrov).