Vsem neuspešnim domačim reprezentancam je skupno, da so se že videle v finalu, pri tem po pozabile, da je treba iti od tekme do tekme, dvigovati formo in premagovati motivirane nasprotnike v tekmah na izpadanje. Ker je uspešnost organizacijske izvedbe tekmovanja odvisna od dosežkov gostitelja, so imeli izdaten veter v jadra iz vrst mednarodnih zvez z ugodnim žrebom in tudi sodniško pomočjo. A forma in pripravljenost sta bili ob očitnem pomanjkanju moštvenega in nacionalnega naboja preskromni, da bi izkoristili ponujena darila.

V Sočiju je že Slovenija na otvoritveni tekmi razgalila slabosti Rusije. V četrtfinalu je pred očmi šefa države Putina doživela boleč poraz s sosedo Finsko v panogi, ki je ruski nacionalni šport številka ena. V Braziliji je bilo v najbolj nogometni državi na svetu vse zrežirano za veliki južnoameriški finale svetovnega prvenstva Brazilija – Argentina ter igralski dvoboj Neymar – Messi. Ko so mehki Brazilci naleteli na nemški stroj, so doživeli eno največjih ponižanj v zgodovini brazilskega nogometa.

Na svetovnem prvenstvu v košarki so vsi čakali le na sanjski finale Španija – ZDA, a španski rablji so bili znova večni sosedski rivali Francozi celo brez prvega asa Parkerja. Letošnji svetovni prvenstvi v nogometu in košarki za nameček pomenita slovo najboljših španskih generacij, ki sta pokorili Evropo in svet.