Vlada namerava turistični del Kobilarne Lipica (KL), torej njeno hčerinsko družbo Lipica Turizem, prenesti na Slovenski državni holding (SDH). Kako naj bi to izpeljala in kakšne bodo posledice, Miranda Groff Ferjančič, predsednica sveta KL, ki je zaposlena v generalnem sekretariatu vlade, lipiškim svetnikom ni znala pojasniti, zato na včerajšnji seji sveta KL ni dobila njihovega bianco soglasja za takšno dejanje. Če bi vladi uspelo najti najemnika LT, kot je napovedovala, ta prenos najbrž ne bi bil potreben.

Najemniške aktivnosti mirujejo

Karmen Leban, generalna sekretarka Sindikata gostinstva in turizma, ki zastopa delavce družbe Lipica Turizem, je članica delovne skupine, ki naj bi pripravila razpis za oddajo lipiške gostinsko-turistične dejavnosti v dolgoročni najem. »Sestanka v zvezi s tem še nismo imeli, glede na polžje ravnanje vlade pa je velik napredek že to, da sem prejšnji teden dobila sklep o imenovanju v delovno skupino. Sestali naj bi se v 'kratkem času', ko nas bo potrdila nova vlada,« nam je pojasnila Lebanova.

Kmetijski minister Dejan Židan, ki je pristojen tudi za Lipico, je spomladi vehementno zatrjeval, da je do konca tega leta dovolj časa, da najdejo najemnika za gostinske in turistične objekte v Lipici, ki bo pripravljen vložiti denar v njihovo obnovo. A se, kot rečeno, delovna skupina, ki naj bi pripravila razpis, sploh še ni sestala. Vlada Alenke Bratušek je pred časom sicer sprejela uredbo o razmejitvi premoženja v Kobilarni Lipica, ki naj bi bila podlaga za iskanje najemnika, vendar so celo mnogi uspešni turistični menedžerji prepričani, da iz tega ne bo nič. Eden izmed njih nam je dejal: »Skoraj vsak hotel v Sloveniji je mogoče kupiti za milijon evrov, kdo bo šel prenavljat star hotel, če iz uredbe ni mogoče razbrati, po kaj bi najemnik prišel v Lipico. Hotel je treba vezati na neko dejavnost in če najemnik ne bo mogel vplivati na to, kaj se dogaja v kobilarni, kakšen je njen delovni čas, kako so prijazni do gostov, bo s tem ogrozil obstoj hotela. Delitev Lipice na dve dejavnosti ni dobra!« Isti sogovornik je tudi opozoril na nevarno določbo novega zakona o Kobilarni Lipica, po kateri se ta z začetkom novega leta ne bo smela ukvarjati s turizmom, če bo njena družba Lipica Turizem ugasnila. »Od Lipice ne bo ostalo nič, če se tam s turizmom ne bo nihče ukvarjal,« pravi.

Skoraj dve leti brez programa dela

Vlada Alenke Bratušek, ki je bila imenovana marca 2013, ni zmogla potrditi niti programa dela Kobilarne Lipica ne za lansko ne za letošnje leto. Zadnjega je 27. junija 2012 sprejela še Janševa vlada. Državna kobilarna od takrat deluje brez zakonsko predpisanega programa dela, država pa jo financira po dvanajstinah, kar med drugim pomeni, da gre lahko denar le za plače, ne pa tudi za naložbe ali nakup prepotrebne delovne opreme, v Lipici zaradi nesprejetega programa dela tudi zaposlovati ne morejo.

Odhajajoči vladi tudi ni uspelo imenovati direktorja Kobilarne Lipica. Potem ko je oktobra 2012 prejšnji (Tomi Rumpf) na poziv računskega sodišča predčasno odšel, je Janševa vlada objavila razpis za novega direktorja, za vršilca dolžnosti imenovala Boštjana Bizjaka, nato pa tudi sama odšla. Toda vlada Alenke Bratušek kljub devetim prijavljenim na razpis ni izbrala nikogar in je Bizjaku vedejevstvo podaljšala do 25. oktobra letos. Sredi poletja je objavila nov razpis, na katerega so se prijavili štirje kandidati. Poleg Bizjaka vnovič tudi Miloš Ekar, vodja kranjske območne enote zavoda za varstvo kulturne dediščine, ter Sonja Ščuka in Darko Ravnik, ki ga je v Lipico kot pogodbenega sodelavca pripeljal Bizjak. Komisija naj bi o primernosti kandidatov odločala prihodnji teden, ali bodo tokrat vendarle koga izbrali, pa je velika neznanka, saj še vedno ni jasno, za kaj bo novi direktor v Lipici sploh pristojen.