Dolgoletni župan Zavrča in podjetnik Miran Vuk, ki je danes uradno skoraj brez premoženja in v osebnem stečaju, je pred tem v nekaj letih iz svojih podjetij na razne načine prejel najmanj tri milijone evrov. V rokah za zdaj neznanih fizičnih oseb pa je končalo še vsaj osem milijonov evrov.

To je razvidno iz vsebine letnih poročil ptujskih podjetij RMV Holding, RM Vuk in DNV, ki jih je dolgo obvladovala premožna družina Vuk, nato pa jih je v letu 2011 v vprašljivih okoliščinah prodala podjetju s sedežem na Cipru. Do prenosa lastništva je prišlo v trenutku, ko so jo preiskovali finančni inšpektorji, katerih ugotovitve so na koncu pripeljale celo do obsežne akcije kriminalistov. Kot smo v Dnevniku razkrili včeraj, je sodišče prve stopnje omenjeni prenos lastništva označilo kot nezakonit, saj da je bil narejen izključno z namenom oškodovanja upnikov.

Milijoni za dividende in nepovratna posojila

Tako sta si Miran in njegov brat Roman Vuk iz krovnega podjetja RMV Holding v letu 2010 razdelila 2,34 milijona evrov preteklih dobičkov, leto pozneje pa še dodatnih 3,11 milijona evrov. Denarna sredstva so prišla kar z računov hčerinskega podjetja RM Vuk, ki se ukvarja z montažnimi deli v energetiki. Čeprav velja za uspešnega, so dividende predstavljale prevelik zalogaj zanj in je moralo za njihovo financiranje pri bankah najeti večmilijonsko posojilo.

Ko sta podjetje RMV Holding in s tem tudi podjetje RM Vuk prešli v roke podjetja s Cipra, so na Ptuju na veliko začeli posojati neimenovanim zaposlencem. V letu 2012 jim je podjetje RM Vuk odobrilo 1,2 milijona evrov kratkoročnega posojila, v naslednjem letu pa je znesek zrasel že na 1,9 milijona evrov. Kdo je bil prejemnik sredstev in ali gre morda za Mirana Vuka, v letnem poročilu ni posebej razkrito. Jasno je le, da ni šlo za direktorja Romana Vuka. Precej več sredstev je podjetje RM Vuk nakazalo podjetju DNV, ki je očitno postalo posojilnica denarja.

Čeprav ima podjetje, ki je bilo do pred kratkim v lasti družine Vuk, okoli 70 zaposlenih in na leto ustvarja štiri milijone evrov prihodkov, hkrati služi tudi kot »posojilni most« med podjetjem RM Vuk in neimenovanimi fizičnimi osebami. To mu je namreč v lanskem letu posodilo kar 3,3 milijona evrov. Del sredstev so v podjetju DNV porabili za poplačilo dobaviteljev, večino tega pa očitno kar nepovratno posodili naprej. Podjetje DNV je do leta 2012 nekomu odobrilo za skupno kar 5,55 milijona evrov kratkoročnih posojil, ki jih je ta namenil »za nakup in pridobitev delnic in deležev«. Denarja ni dobilo nazaj, ampak je posojilo v lanskem letu oslabilo za 2,7 milijona evrov. Za preostanek pa ocenilo, da obstaja »možnost dodatne izgube«.

»Ciprčani« so se odrekli podjetju družine Vuk

Medtem ko so podjetja družine Vuk nakazovala milijone evrov neznanim osebam, je njihovo lastništvo prešlo na podjetje Powerlight Enterprises Limited s Cipra. Iz dokumentov, s katerimi razpolagamo v uredništvu, je razvidno, da bi morala brata Vuk v zameno prejeti kar 3,2 milijona evrov. Pri tem poslu je po naših informacijah kot priča pri notarju iz še nepojasnjenih razlogov sodeloval sin nekdanjega prvega moža Dursa Ivana Simića. Trenutno sicer družini Vuk svetuje obsojeni doktor davčnih utaj Rok Snežič. Na podlagi prodajne pogodbe, ki jo je okrožno sodišče na Ptuju označilo za nezakonito in nično, naj bi kupnino prejela šele enkrat do leta 2018. Nedolgo zatem je ponovno prišlo do prodaje. Ciprsko podjetje jo je konec leta 2012 prodalo še enemu podjetju s Cipra, in sicer Yezora Holdings Limited. Kupnina bi morala znašati natanko dva milijona evrov, ki naj bi ju nakazalo neznano kam.

Do ključnega posla v domnevnem skrivanju premoženja družine Vuk pred davkarijo in upniki je prišlo aprila lani. »Ciprčani« so do tedaj praktično neznanemu podjetju Romis Slovakia iz Bratislave dovolili dokapitalizacijo krovnega podjetja RMV Holding. Čeprav so zanj odšteli dva milijona evrov, je Romis Slovakia z milijon evrov visokim vložkom prišel do kar 98,8-odstotnega lastništva. Slovaško podjetje sta sicer ustanovila brata Vuk, danes pa je v lasti podjetja Ayiaco Holdings Limited s Cipra. Naključje ali ne, to je na nepremičninah Mirana Vuka na Ptuju in v Zavrču še pred finančno upravo (Furs) vpisalo visoko hipoteko.

Nekdanji šef dolenjske NLB v boj z mlini na veter

Ozadje nenavadnih lastniških sprememb v poslovnem imperiju družine Vuk bi lahko pojasnili s pomočjo dogajanja na okrožnem sodišču v Novem mestu. To je januarja 2011, vsega tri mesece pred prodajo holdinga RMV, odločilo v sporu med Miranom Vukom in Frančiškom Borsanom, nekdanjim šefom dolenjske podružnice NLB in aktualnim predsednikom nadzornega sveta družbe TPV. Borsan je po naših informacijah od župana Zavrča zahteval plačilo kar 860.000 evrov dolga.

Ravno ko je sodišče odločalo o njegovi zahtevi za izdajo začasne odredbe, pa je prišlo do omenjene druge prodaje. Čeprav je Borsan lani julija tudi zmagal na prvi stopnji in dosegel ničnost prve prodajne pogodbe, pa bo verjetno imel velike težave z vračanjem holdinga RMV v stečajno maso Mirana Vuka. Ker ga je slovaško podjetje prevzelo z dokapitalizacijo in vložitvijo denarnih sredstev (ta so bila porabljena za vračilo posojila podjetju RM Vuk), ga lahko izpodbijajo izključno zastopniki holdinga, torej družina Vuk, ali pa preostali družbenik – podjetje s Cipra.