Z nocojšnjo premiero otroške predstave Na Noetovi barki ob osmih, ki je v režiji Roberta Waltla nastala v koprodukciji z Mini teatrom Ljubljana, začenjajo sezono tudi v Prešernovem gledališču Kranj. Poleg že omenjene jo bo zaznamovalo še pet premier, med njimi dve krstni uprizoritvi slovenskih besedil, tematsko pa bo sledila uspešnemu receptu zadnjih sezon (v lanski so na primer osvojili devet nagrad in imeli več odmevnih mednarodnih gostovanj), saj bo usmerjena v premišljevanje problemov sodobnega časa.

»Tudi v tej sezoni sledimo našemu poslanstvu, ki temelji v izklicevanju etičnih idealov in na neizprosni kritiki družbe in sistema, ki tako družbo vzpostavlja,« pojasni Marinka Poštrak, dramaturginja in vodja umetniškega oddelka Prešernovega gledališča Kranj. »Izpostavili bomo izrazito osebne, pretresljive zgodbe o vse hujših socialnih krivicah, brezsramnem neoliberalističnem izkoriščanju, neetičnosti, novodobnem suženjstvu, izključevanju drugačnih ter mentalnem provincializmu, kot seveda tudi o prikritem in odkritem nadzoru, nemoči vstajniških gibanj in posledicah vsega naštetega za medčloveške odnose – vse to v estetsko izčiščenih, inovativnih in gledališko drznih formah.«

Krstno bo uprizorjena Komedija o koncu sveta, za katero je dramatik Evald Flisar lani prejel Grumovo nagrado, na oder kranjskega gledališča pa jo bo postavil režiser Janez Burger. Druga tovrstna novost bo »kriminalka o pripadnosti jeziku« ABC oder Krieg (Quasi una fantasia) Iva Svetine v režiji Barbare Novakovič Kolenc, ki bo nastala v koprodukciji z zavodom Muzeum, Cankarjevim domom in gledališko hišo Madlenianum iz Zemuna.

Še tri dramska besedila bodo deležna prve uprizoritve v slovenskih gledališčih. Ljudsko igro Pri Hlevarjevih Franza Xaverja Kroetza, srhljiv prikaz zadrtosti ruralnega okolja, bo zrežiral Eduard Miler. V drami Hilda sodobna francoska avtorica Marie Ndiaye v ospredje postavlja tematiko novodobnega suženjstva, kot se izkazuje na primeru trpinčenja hišne pomočnice; režiral bo Alen Jelen, uprizoritev pa bo nastala v koprodukciji s ŠKUC gledališčem. Jaka Andrej Vojevec pa bo režiral delo francoskega dramatika mlajše generacije Frédérica Sonntaga George Kaplan, ki se ukvarja s pastmi politične manipulacije državnih organov in vprašanja aktivizma.