Poplačilo starih obveznosti, gradnja nove ekipe, trdo delo na vseh področjih, ki bodo hokejski klub dvignile iz sivine zadnjih let. To so bile iztočnice današnje novinarske konference, na kateri se je pred novo sezono predstavila ljubljanska zasedba.

Pred sezono 2014/15 je v ekipi izpod Rožnika precej novega. Nov je tudi trener Fabian Dahlem, ki je svoje delo zastavil resno in odločno. Prav danes je potrdil, da bo njegov pomočnik nekdanji trener in dolgoletni igralec zmajev Bojan Zajc, pomlajeno ekipo z najmanj tujci v ligi pa čaka še veliko trdega dela.

Popovič: Na vsaki tekmi pokazati srce in ga pustiti na ledu

"Gremo v pravo smer in zagotovili bomo boljšo sezono, boljšo organizacijo kluba in boljši sistem kot v preteklosti. Bistveno je, da se usmerimo v rezultate in pričakovanja, pretirane evforije verjetno ne smemo gojiti, absolutno pa smo uresničili tisto, kar smo najavili. To je ekipa, ki se bo na vsaki tekmi borila za ugoden rezultat in ki bo pokazala srce ter ga tudi pustila na ledu," je ob predstavitvi želja in ciljev v novi sezoni dejal predsednik kluba Marko Popovič.

Poudaril je, da v klubu trdo delajo, da bi dvignili kakovostno raven delovanja, da bi prepričali pokrovitelje, da se vrnejo ali pa da sodelujejo na novo, pripravljajo tudi akcije, da bi v Tivoli vrnili gledalce, ki so v zadnjih slabših sezonah počasi zapustili tribune ledene dvorane. Vedno aktualno je seveda tudi vprašanje financ, predsednik Popovič je zagotovil, da so po njegovih informacijah prvo plačo dobili vsi igralci, da pa imajo še nekaj manjših zaostalih obveznosti iz prejšnje sezone.

Mušič: Imamo energijo, svežino, globino, lahko smo težak nasprotnik

"Vse skupaj pričakujemo optimistično. Garali smo mesec in pol in smo zelo dobro pripravljeni. Imeli smo nekaj pripravljalnih tekem in zadnji turnir je bil pokazatelj, kaj lahko pričakujemo, kako se lahko zoperstavimo tekmecem. Če bomo ponovili takšno igro tudi v Celovcu, bomo zelo težak nasprotnik," pred novo sezono razmišlja kapetan Aleš Mušič in dodaja: "V ekipi je manj tujcev in več mladih, a ne bo bistveno drugače. Dve peterki sta standardni, dodali smo še eno tujo in delujejo zelo dobro. Imamo energijo, svežino, globino in mislim, da imamo lepe možnosti. Ni skrivnost, da imamo verjetno daleč najmanjši proračun v ligi. A to so stvari na papirju, na ledu pa je 22 igralcev, ki dajo vse od sebe, da zmagajo. Borili se bomo na vsaki tekmi od prve do zadnje minute."

Decembra znova tekma na prostem?

Ekipo so v Tivoliju sestavili predvsem z mladimi domačimi igralci, ostalo je izkušeno jedro ekipe (Aleš Mušič, Matej Hočevar, Boštjan Groznik), pripeljali so nove tujce (vratar Andy Chiodo, Marvin Degon, Hunter Bishop, Kyle Medvec, Matt White). Kot je slikovito primerjavo našel Popovič: "Kot da bi vozili Tour de France: dirkamo vsak dan, kolo ni najboljše, vemo, da je zadaj spremljevalno vozilo, vemo pa, da moramo priti na cilj, sicer bomo diskvalificirani. Delati moramo, da se izboljšamo, nekaj smo že naredili, čaka pa nas še veliko dela." Tako kot v prejšnjih sezonah pa načrtujejo tudi posebne dogodke, za katere imajo že rezerviran decembrski termin; za zdaj so v klubu razkrili le, da so v igri tri lokacije na prostem v Ljubljani.

Dahlem: Točk še ni, a je veliko pozitivnih stvari

"Najprej moramo biti prepričani, da lahko zmagujemo. To potrditev smo že dobili na turnirju na Madžarskem, pridobili smo samozavest in bilo je zelo pomembno, da smo zmagali. Zdaj vemo, kje smo. Vedel sem, da bo moštvo delalo trdo, super pa je, da tudi zmagujemo. Točk seveda še ni, a je pa veliko pozitivnih stvari. Lahko se kosamo z ekipami iz naše lige in pripravljeni smo na začetek sezone. Samo še boljši bomo," pa pravi nemški strateg Dahlem na klopi zmajev.

Ebel tokrat večinoma ob petkih in nedeljah, prvi tekmec zmajev je KAC

Na organizacijskem področju lige Ebel bistvenih sprememb ni. V tekmovanju še vedno sodeluje 12 ekip (iz Avstrije Vienna Capitals, VSV Beljak, Graz 99ers, Dornbirn, Innsbruck, Black Wings Linz, Red Bull Salzburg in KAC Celovec, Telemach Olimpija iz Slovenije, Bolzano iz Italije, Sapa Fehervar iz Madžarske in češki Orli Znojmo), po rednem delu bo na sporedu četrtfinale, ki si ga bo najboljša šesterica zagotovila neposredno, preostala šesterica pa se bo borila za dve vstopnici v drugem delu tekmovanja. Sledili bodo izločilni boji, prvak lige Ebel pa bo znan najpozneje 21. aprila. Igralna dneva bosta zaradi novonastale lige prvakov tokrat le petek in nedelja, izjemoma pa tudi torek.

Prvi tekmec Ljubljančanov bo celovški KAC, ki pred novo sezono ne skriva želje po naslovu. Ima novega trenerja Martina Stloukala, pa tudi novega kapetana in novega vratarja Pekko Tuokkolo. Uvod v sezono, v kateri bo naslov branil južnotirolski Bolzano s slovenskim reprezentantom Žigo Pancetom, bo za zmaje v celovški sejemski dvorani v petek ob 19.15.