Vendar je Bole le del razmisleka, skrbi in dvomov pred odločitvijo, ki jo bo moral sprejeti Štangelj. Že vnaprej je vedel, da mu ne bo lahko, a si vendarle ni mislil, da bo tako težko. Medtem ko so selektorji mlajše članske reprezentance Martin Hvastija, mladincev Andrej Cimprič in ženske reprezentance Gorazd Penko že morali določiti imena in morebitne rezerviste (Slovenija bo zastopana s 23 kolesarji), bo Štangelj listo desetih kandidatov (Grega Bole, Borut Božič, Jani Brajkovič, Kristjan Fajt, Jure Kocjan, Kristijan Koren, Luka Mezgec, Matej Mohorič, Matej Mugerli, Jan Polanc) za nastop šesterice na cestni dirki moral skrčiti v ponedeljek. Hkrati bo tudi izbral dva izmed trojice (Koren, Brajkovič, Mohorič) za posamično vožnjo na čas.

Verjetno Štangelj ni pričakoval, da tudi letos Simon Špilak kot eden najprimernejših za traso v Ponferradi ne bo pokazal zanimanja za nastop v reprezentančnem dresu. Kot ga ni že zadnja leta, ko je reprezentanco vodil Hvastija. Seveda je še nekaj upanja, da si Prekmurec premisli. V petek in nedeljo bo nastopil na dveh enodnevnih dirkah v Kanadi, kjer so na startnem seznamu tudi Polanc, Božič, Brajkovič in Mohorič. Dirki sta kot nalašč za pregled pripravljenosti, saj je tudi trasa zelo podobna tisti v Ponferradi. Prva ima v 200 kilometrih okoli 2500 metrov višinske razlike, druga 4300. Dejstvo je, da je aktualni svetovni prvak Portugalec Rui Costa lov na mavrično majico napovedal prav v Kanadi in nekako prekinil pravilo, da je najboljša priprava za svetovno prvenstvo nastop na španski Vuelti, kjer letos sploh ni Slovencev.

Štangelj je torej primoran gledati le dirke v Kanadi, Italiji in na Češkem. Nerodno zanj je, da so poleg Boleta na dirke nižjih kategorij obsojeni tudi kolesarja Adrie Fajt in Mugerli (test bo v soboto Bohemia Tour na Češkem) ter Kocjan. Slednji se po nizu dirk v ZDA in Kanadi vrača v Slovenijo kot vodilni z America Toura, vseh dirk na ameriški celini z izjemo dveh v Kanadi. Da je ohranil formo, je pokazal tudi na dirki po kanadski Alberti pretekli teden, kjer je osvojil tretje mesto v četrti sprinterski etapi za Nizozemcem Bosom (Belkin) in Južnoafričanom Impeyem (Orica), ki je potem postal tudi skupni zmagovalec dirke. Da ni odpisan s Štangljevega seznama, je s petim mestom v drugi etapi te dirke dokazal tudi najmlajši profi na elitni sceni Matej Mohorič.

To je sploh najboljši dosežek aktualnega svetovnega prvaka med mlajšimi člani v prvi elitni sezoni med profiji. Ob tem je bistrega Mohoriča doletela tudi čast, da bo na prošnjo predsednika UCI Briana Cooksona med prvenstvom predaval bodočim profesionalcem. Seminar za mlade je že tradicija v času prvenstva.