Geologi, ki so bili na terenu že nekaj ur po neurju in so tudi včeraj še ves dan opravljali ogled, ocen o škodi še niso mogli dati. Kot je povedal poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Milan Roškar, so vsem svetovali, da kakšno noč še ostanejo pri sorodnikih. »Vsi se bojimo, da bo deževje še vztrajalo, saj bi lahko bile ogrožene tudi preostale hiše,« je dejal Roškar. Prvi dan je bilo na terenu 57 gasilcev, včeraj jih je pri čiščenju pomagalo še 15. »Danes pa bodo na terenu predvsem tisti, ki razpolagajo s strojno mehanizacijo, da se teren čim prej očisti, da bodo geologi lahko nadaljevali ogled terena,« je še povedal Roškar.

Novozgrajena armirana škarpa ni zdržala pritiska

»Poglejte, kakšna je garaža. Avto je sicer ostal nepoškodovan, a okoli njega je bilo vsaj pol metra blata,« nam pokaže Franc Zaleznik, ki ga v času neurja ni bilo doma, ko se je vrnil, pa je narava že opravila svoje. Potem nas je popeljal na balkon, ki si tega imena skoraj ne zasluži več, saj ga je ostalo le še pol. Vhodnih vrat Zaleznikovi nimajo več, kot tudi ne spalnice. »Če bi se to zgodilo ponoči, se midva danes zagotovo ne bi pogovarjala,« nam pove in z roko pokaže na drugo stran hiše, kjer iz oken in sten še molijo hlodi, ki so s silo prebili steno in se zarili globoko v notranjost hiše. »Hlodi so pristali na postelji in če bi kdo že spal v njej, si res ne upam pomisliti, kaj bi lahko bilo,« še pove. In doda, da jih je narava hudo prizadela že četrtič. »Nekaj let nazaj smo imeli snežni plaz, potem nas je prizadela prva poplava, pred dvema letoma pa še druga in takrat je bilo prav tako hudo, saj nam je zemeljska gmota prav tako vdrla v garažo. Potem pa je sosed vse na novo pozidal in naredil prav simpatično, armirano škarpo, zato smo bili prepričani, da bo poslej mir. No, pa smo se očitno zmotili. Tokrat je tako hudo, da tu verjetno ne bomo ostali, nimam več volje,« je razočaran nad močjo narave Zaleznik.

Kot nam je povedal njegov sin Simon Zaleznik, so hlodi dobesedno švigali mimo njegove glave. »Res, ne da se povedati, kaj smo doživljali,« še pove Franc. In nam pokaže okno, skozi katerega se je rešila njegova snaha Urška, ki je bila v času hude ure edina v hiši, medtem ko je eden od hlodov poškodoval njegovo soprogo Ivanko, da je morala celo iskati zdravniško pomoč. »Tako snaho kot soprogo so živci povsem strli, zato danes tudi nista tukaj, temveč sta šli k sorodnikom, kjer bomo verjetno ostali še nekaj časa,« nam še pove Franc.

Občina bo pomagala

»Res ne vem, zakaj se je naša občina tako zamerila naravi, da vedno znova prizadene naše marljive ljudi. Že pred leti so nas hudo prizadele poplave, da o plazovih, ki se sprožajo ob vsakem malo močnejšem deževju, ne govorim. Prizadela nas je tudi že suša, no, v začetku leta pa žled. Zdaj pa znova to neurje,« kar ne more verjeti župan Darko Menih. In doda, da so samo poplave v Pohrastniku pred dvema letoma občini povzročile za več kot 5,2 milijona evrov škode. »No, zadnji žled nam je po grobih ocenah povzročil za pol milijona evrov škode, da o plazovih, ki jih je bilo več kot 200, ne govorim,« je še dejal. In dodal, da sanirajo najnujnejše, v prvi vrsti tiste plazove, ki neposredno ogrožajo hiše. Za kakšnih 30 so projekti prav tako pripravljeni, a čakajo na denar. Sicer pa župan ne skopari s pohvalami na račun gasilcev in pripadnikov civilne zaščite, ki so bili takoj na terenu. »Najhuje je dejansko pri Melanškovih in Zaleznikovih, na drugi strani Florjanščice, pri športnem igrišču, kjer je most zabilo in je voda udarila nazaj, pa je povsem uničilo tudi vrtnarijo Dragice Imperl,« je dejal Menih. Dodal je še, da se Imperlovi preživljajo izključno z vzgojo in prodajo okrasnih rastlin ter pridelavo sveže zelenjave na integriran način, »Ostali so brez vsakršnega pridelka, zato bomo seveda pomagali vsem tem najhuje prizadetim, tudi Melanškovim postaviti novo delavnico,« obljublja župan.