Kreativni Brda Contemporary Music Festival, ki ga umetniško snuje naš priznani tolkalec in pedagog Zlatko Kaučič, se bo od danes do sobote že četrtič naselil v Goriških brdih. Temeljno gibalo tega druženja je, da se ustvari prostor kreativnih glasbenikov s čezmejnega območja; odziv je dober, pravi Kaučič, v Šmartno prihajajo glasbeniki z vseh koncev, ker hočejo videti in slišati nekaj drugačnega kot na drugih festivalih. »Jazz Cerkno, recimo, je odličen festival, ima tudi višji proračun od nas, toda moja ideja je, da k nam ne pridejo že oblikovane skupine, temveč posamezni glasbeniki, ki se bodo med seboj družili prvič, če pa že pride bend, naj improvizira z ničle,« pojasnjuje. »Mlade glasbenike privajam na to, da so na festivalu skrajno skoncentrirani in iztisnejo iz sebe resnično vse. Vendarle pa tu ni nekega pritiska, ni fiksiranih stvari, glasbeniki se morajo počutiti kot ribe v vodi, kot doma – in to izhodišče hočem obdržati, četudi bomo kdaj imeli več denarja.«

Letos so od ministrstva za kulturo prvič dobili podporo, in sicer v višini 2800 evrov, 3000 evrov je dodala še občina. Polovico tega namenijo za honorarje in bivanje gostov. In v fokusu ni le glasba, prisotni so tudi film, kiparstvo, poezija, fotografija – vse zvrsti, kjer je doma kreativnost.

Vokalna improvizacija

Letošnji osrednji gost bo angleški baritonist Phil Minton, znan kot jazzovski improvizator vokalist in trobentač, ki bo vodil dvodnevno delavnico kreativnega petja, imenovano Feral Choir, zadnji dan pa bosta prvič na odru improvizirala skupaj s Kaučičem. Minton je pred štirimi leti že gostoval v Ljubljani, v klubu Gromka na 51. jazz festivalu, ko je nastopil v duetu z Bobom Ostertagom. Delavnica sicer ne zahteva nobenega predhodnega znanja, Minton ima celo raje amaterje, iz katerih potem sestavi tako imenovani Feral Orchestra; uči jih proizvajati zvoke, pri katerih izpustijo iz sebe vse strahove, vse skupaj pa deluje menda precej zdravilno.

Festival bodo danes odprli z razstavo fotografa Žige Koritnika in nadaljevali s Stema projektom v cerkvi sv. Martina, ko bo vokalistka Michela Salvador improvizirala na gregorijanski koral ter poslušalce popeljala v meditativno vzdušje, Stefano Maso, mojster sodobne orgelske glasbe, pa bo najprej postregel z improvizacijskim solom, za konec pa bosta v skupno improvizacijo zlila vse svoje ideje.

Za vrhunec večera bo poskrbel festivalski Orkester brez meja/Orchestra senza confini, ki je že na prvem festivalu združil glasbenike iz Slovenije in Italije. Gre za prvi orkester improvizirane glasbe v našem regijskem prostoru, vsako leto pa Kaučič poskrbi, da z njimi dela kakšen svetovno uveljavljen muzičist. Prvič je bil z njimi saksofonist Evan Parker, na drugi ediciji festivala se jim je pridružil pozavnist Johannes Bauer, lani saksofonist Ab Baars, veteran ICP Orkestra iz Amsterdama. In po pihalnem obdobju so se letos odločili za eksperiment: orkester bodo razdelili na dva dela, nato pa bosta vsak svoj del orkestra simultano vodila priznani basist Giovanni Maier in Kaučič. Šele na odru bo slišati, kaj se bo med akterji zgodilo na ustvarjalni ravni.

Gostje s posebnim fokusom

Talent podium je prostor znotraj festivala, ki ga je umetniški vodja namenil glasbenikom mlade generacije, ki so v zadnjem obdobju nekaj naredili za kreativnost v glasbi, in letos je to saksofonist Cene Resnik, nekoč član Siddharte. Prvi dan bo imel solo nastop, naslednji dan pa je v duet povabil še bobnarja Vida Drašlerja. Kot poseben gost bo prostor dobil tudi 75-letni Flavio Brumat, najstarejši improvizator na saksofonu med Vidmom in Trstom, ki ljubi izključno improvizacijo. Obkrožen bo z dvema basistoma, slovenskim Joštom Drašlerjem in italijanskim Paolom Franceschinijem.

Improviziralo se bo tudi med branjem poezije Petre Paravan iz Plave, domače pesnice iz Brd, z njenimi verzi se bosta stopila Boštjan Simon na saksofonu in Vitja Balžalorsky na električni kitari. Vrhunec predzadnjega večera bo s poljskim duom Mikrokolektyw, ki je pri nas že gostoval v okviru Sajete.

Zadnji dan festivala bodo nadobudni Brici, ki se družijo v Mladinskem pihalnem orkestru Brda, igrali na severnem trgu v Šmartnem. Nadaljevala bo litijska zasedba Perkašns, kjer igra nekaj Kaučičevih nekdanjih učencev; zvenijo »afro« in ravno prav, da ustvarijo »groove« pred finalom. Sledil bo nastop kvinteta Kača, Sraka in Lev, ki je sadež festivalskih prizadevanj, da se glasbeniki družijo tudi prek mej. Zanimivo je, da gre za večinsko italijanski bend, le Marko Lasič za bobni je Slovenec, nosijo pa slovensko ime. Kot že rečeno, se bosta nekoliko potipala tudi Kaučič s tolkali in Minton z vokalom, vse skupaj pa bo sklenil na festivalu ustvarjeni Feral Orchestra.