Borzni trgovci so budno spremljali predstavitev in hitre spremembe tečaja delnice so odsevale navdušenje oziroma razočaranje nad predstavljenim. Če je ob predstavitvi novih telefonov cena padla za več kot 2 odstotka, je ob najavi plačilnega sistema Apple Pay takoj pridobila 3 odstotke vrednosti. Apple je v navezi z velikani finančne industrije Viso in (med drugimi) bankami JPMorgan Chase, Bank of America in Citigroup razvil sistem kontaktnega plačevanja, povezanega s čitalcem prstnih odtisov na telefonu. Obeti novih provizij so trgovce očitno navdušili bolj kot nova telefona z večjim zaslonom. Zavedati pa se moramo, da tehnologija plačilnih kartic v ZDA močno zaostaja, saj do zdaj skoraj niso poznali kontaktnega plačila in tudi uporaba čipa in PIN-kode ni splošno razširjena.

Navdušenje se je hitro poleglo ob predstavitvi dolgo pričakovane ure (ki pa ne bo iWatch temveč preprosto Apple Watch), saj je delnica hitro izgubila skoraj 4 odstotke, ob informaciji, da bo ura na voljo šele v letu 2015 ter da je za delovanje potreben iphone, pa še dodatna 2 odstotka. Čas za morebitne kupce ure bo tekel zelo počasi. Ocene finančnih analitikov o bodoči ceni Applove delnice so zelo različne, od pesimistov, ki ne vidijo novih virov prihodkov (ciljna cena 100 dolarjev), do velikih optimistov, ki podjetju pripisujejo svetlo bodočnost, ceno delnice pa tudi višje od 125 dolarjev. Čas bo povedal, kdo ima prav.

Čas teče različno tudi za lastnike delnic slovenskih podjetij. Medtem ko so zdaj že bivši delničarji Mercatorja kupnino že prejeli, delničarji Aerodroma čakajo konec prodajnega postopka, delničarji Cinkarne Celje pa začetek, medtem ko delničarji Telekoma lahko le čakajo na namige, ali se bo prodaja nadaljevala ali ustavila. Skupni cilj udeležencev kapitalskega trga bi morali biti časi, ko se bodo tudi delnice slovenskih družb gibale skladno z najavami novih produktov naših družb in ne skladno z informacijami o njihovih prodajnih postopkih.