Dominik Smole, ki se je z Antigono že leta 1960 dotaknil naše nezaceljive rane, velja za enega najpomembnejših slovenskih dramatikov 20. stoletja. V Zlatih čeveljčkih, ki so ena njegovih poslednjih iger in bodo po dolgem času spet uprizorjeni, se spretno poigrava s kafkovskimi dimenzijami sodišča, ki jih preplete s temeljnimi vprašanji človekove eksistence. Samomor, ki je v nekaterih državah še vedno kaznivo dejanje, je namreč točka, kjer svoboda posameznika in moč države najbolj usodno trčita druga ob drugo.

Smoletova igra se po besedah direktorice in umetniške vodje MGL Barbare Hieng Samobor giblje med duhovitim sarkazmom in globoko melanholijo. Po njenih besedah Smoletovo besedilo odlikujeta slogovna moč in sposobnost, da gledalcu omogoči vpogled v širok spekter slovenskih nacionalnih lastnosti ter stisk in smešnosti našega naroda. Beograjska režiserka Anja Suša je besedilo označila kot poetsko filozofsko dramo. Povedala je, da je za režiserja težak tekst, tudi zato, ker je povezan z nekim mitskim izročilom. Po njenih besedah je še vedno neverjetno živ spomin na krstno izvedbo v režiji Mileta Koruna, zanjo pa je bila režija poseben izziv še zato, ker sama prihaja iz drugega kulturnega okolja.

V predstavi bodo nastopili Boris Ostan, Milan Štefe, Primož Pirnat, Jernej Gašperin, Anja Drnovšek, Jaka Lah, Karin Komljanec in Gregor Prah. Dramaturginja predstave je Petra Pogorevc, scenografka Zorana Petrov, kostumografka Barbara Stupica, avtor glasbe pa Laren Polič Zdravič. nr