Podjetje ORO MET, ki je bilo ustanovljeno leta 2005, je specializirano za proizvodnjo standardnih in nestandardnih orodnih plošč. V panogi proizvodnja orodja za stroje v Sloveniji sicer konkurira kar 314 poslovnih subjektov. Podjetje, ki ima visoko bonitetno oceno A1++, je drugo po dobičku (575.019 evrov), četrto po prihodkih (6,72 milijona evrov) in drugo po dodani vrednosti na zaposlenega, saj ta znaša 51.880 evrov.

Podjetje izdeluje plošče za orodja orodjarjev in CNC-obdelave ohišja bodočih orodij po specifikaciji orodjarskih naročnikov. Izdelava plošč je enostavnejša in poteka v treh izmenah. Za CNC-obdelave zaposlene stalno dodatno usposabljajo, saj tehnično izobražena oseba potrebuje za samostojno delo eno do dve leti.

Kratki dobavni roki za kompleksna ohišja in orodne plošče podjetja ORO MET omogočajo orodjarnam bistveno skrajšanje roka proizvodnje orodij. Hkrati pa jim dajejo možnost, da se specializirajo na področju tehnološke opreme strojev ter kadrov za izdelavo gravur in unikatnih elementov za orodja. Ta koncept zagotavlja veliko fleksibilnost in hkrati visoko produktivnost pri izdelavi vseh orodij. Skoraj polovico prihodkov podjetje ustvari z izvozom in še 25 odstotkov posredno prek partnerja Ravne Steel Center.

Mlad kolektiv s postojnsko-pivškega območja je dokaz, da so lahko mladi izredno uspešni. Direktor in manjšinski lastnik Jernej Pavlin ima 33 let. V podjetje je vstopil še kot študent leta 2007, vodenje podjetja pa prevzel aprila 2009. Njihovi paradni konji v prihodnosti bodo še vedno plošče za orodja orodarjev kot tudi storitev CNC-obdelave ohišij bodočih orodij, ki jo želijo povečati, saj omogoča višjo dodano vrednost.

Vsako naročilo za CNC-obdelavo ohišja je enkratno in se inovativno obravnava od sprejema do predaje v dogovorjeni kvaliteti in roku. Da ostaja podjetje konkurenčno s kakovostjo, roki in ceno v evropskem prostoru, nenehno inovira procese in povečuje količino svetovanj naročnikom za odlične izdelke. »Nismo inovativni,« meni Pavlin, »naše inovacije so, da 'sčaramo' čim prej, kar stranka želi.« Imajo namreč za več kot milijon evrov več posla, ki ga naredijo njihovi poddobavitelji in si tako ohranjajo tržni delež ter »maščobo« za morebitne težje čase.

Njihova vizija je postati vodilni dobavitelj orodnih plošč in ohišij za orodja v Sloveniji ter pomemben strateški partner velikim podjetjem in grosistom v Evropi. »S kakovostnimi CNC-obdelavami bomo predstavljali zanesljivo podporo orodjarski in avtomobilski industriji. Uveljavili bomo lastno blagovno znamko, ki bo prepoznavna po inovativnosti, strokovnosti in kakovosti,« poudarja Jernej Pavlin.

V svojem delovanju krepijo vrednote, kot so znanje in učenje, inovativnost in ustvarjalnost, odprtost in povezovanje, kakovost in poslovna odličnost, timsko delo, socialna varnost zaposlenih, zadovoljstvo zaposlenih in poslovnih partnerjev ter pripadnost podjetju. V zadnjem letu so precej naredili pri popisu procesov in postavljanju organizacijske strukture ter pridobili tudi standard ISO 9001. Zavedajo se, da bi brez tega težko še naprej rasli. Danes ima tako vsak izmed članov vodstvene ekipe vsaj enega namestnika.

Podjetje bo do konca leta zaposlovalo že 52 zaposlenih, promet pa bo višji od osmih milijonov evrov. Direktor se zaveda, da je glavni vlečni konj in motivator še vedno on sam. Osebni uspeh vidi v tem, da jim je uspelo iz manjšega podjetja, ki je imelo približno milijon evrov prometa, zrasti v podjetje s šestimi milijoni in 50 zaposlenimi, o katerem se tudi v Nemčiji »pogovarjajo«. Ceni, da so stabilno podjetje, ki redno izplačuje plače in kljub visokim naložbam ustvarja dobiček. jpš